lördag 29 december 2012

Tvångsvaccinering och vaccinationsregister

Läs också: 
Större nytta med mässlingsvaccination än vad man tidigare trott  Dagens Medicin 8.5.2015
Mässlingen skördar fler liv än Ebola? 18.3.2015
Unga svenskar smittas av mässlingen utomlands  5.3.2015
Ursula Flatters, du har fel om vaccinationer! Doktor Cecilia och Doktor Lina, 18.3.2013
Mässling åter i Sverige? 28.2.2013
Komplementär medicin, mässlingsvaccination och skattefinansiering 7.6.2011

7000 människor i Norra Syrien har insjuknat i mässlingen (normalt är under 15/år). De små barnen är ovaccinerade, ett antal av dem kommer att dö. I pressen skrivs också om kikhosta och vattkoppor.

306 barn i Pakistan dog i mässlingen under 2012, pga. antivaccinationskampanjer. Under 2011 var det bara 84. 

En namninsamling mot tvångsvaccinationer i Sverige har startats av vaccinationsskeptiker. Med hänvisning till kritiken mot Socialstyrelsens förslag om register över svenskarnas levnadsvanor hävdar man att det nya vaccinationsregistret kommer att leda till tvångsvaccineringar.

Järnlungan, föregångaren till respiratorn, skötte andningen "utifrån" för dem som i akutskedet av polioinfektionen var totalförlamade. 

fredag 21 december 2012

Snöröjningen, "mångfalden" och riskkapitalbolagen

Ute faller stora snöflingor. Det är nu över två veckor sedan Det Stora Snöfallet, och gatorna är fortfarande inte röjda. Häromdagen samlade man ihop till en stor snöhög som senare ska hämtas av lastbil - och la den på den enda plogade trottoaren. Trots att det finns plats på motsatt sida, där man enligt trafikkontoret ska lägga snön (bara ena trottoaren plogas). Övergångsställena är fortfarande blockerade.

torsdag 20 december 2012

Vishet och moralisk skicklighet bättre än prestationsersättning

Syftet med registret är att utveckla vården Socialstyrelsen, DN 21.12.2012 
Visst handlar det om registrering 
Slutreplik, 28.12.2012 


Under hösten har debatten om prestationsersättningar i primärvården (pay for performance, p4p) ökat. I samband med SFAMs kvalitetsdag var en av slutsatserna att p4p inte är lämplig i primärvården, om man vill att etik och patientsäkerhet ska vara hög. I DN 20.12.2012 protesterar ett antal betrodda allmänläkare mot Socialstyrelsens tankar om levnadsvaneregister.

måndag 17 december 2012

SKRIV PÅ FÖRÄLDRAVRÅLET!

Politiker med mod och handlingskraft sökes!
Det är rubriken på artikeln i Aftonbladet den 14.12.2012. Det är alla föräldrars och far/morföräldrars vrål det handlar om. Rädda klimatet! Offra inte våra barn!

Det blev 5 000 namn första veckan. Men det borde vara minst 1 miljon!
Jag ha inga barnbarn i Sverige. Men jag tänker ofta på min familj i Bhopal, Indien, som varje vår klagar över att värmeperioden bara blir varmare. Hur ska det gå för dem?

Läs också Klimatångest, Läkare för Miljön 15.11.2012.

http://intressant.se/intressant

söndag 16 december 2012

Konkurrenspolitikens destruktiva effekter

Nu blir jag så där arg igen. Invärtes rasande. Har egentligen mest lust att gå ut och skrika. "Förstår ni ingenting? Varför låter ni det här ske?"

lördag 15 december 2012

Börsen, klimatet och snöröjningen

Alliansen (läs: moderaterna) tycker konkurrens mellan privata företag är viktigare än att alla barn kan få läxhjälp. Hur var det med egentligen med integrationen som det snackas så varmt om? DN 16.12.2012

Det är 11 dagar sedan katastrofvarningen, dvs. det Stora Snöfallet. Häromdagen blev de sista trottoarerna plogade (bara på ena sidan här på "lokalgatorna"). Men för att komma in på andra sidans plogade trottoar måste vi ut i korsningen. Vi har två övergångsställen som är blockerade av upplogad snö.

torsdag 13 december 2012

Snus - rättvise- och kravmärkt?

EUs syn på "det svenska snuset" har väckt en opinionsstorm, troligen framför allt bland dem som snusar. De protesterar både mot att vi inte ska få sprida snusbruket till andra EU-länder och att vi ska tvingas göra snuset till icke-attraktivt för tonåringar.


Tobak, musen och snoppen

Det kom en kommentar till min blogg Sverige vann: exportförbud för snus! Några manliga studenter  har kommit fram till att rökande tjejer har torrare mus än de som inte röker och tror att detsamma gäller snusande tjejer.


onsdag 5 december 2012

Sverige vann: exportförbud för snus!

Förstasidesrubrik på DN idag: "Sverige förlorar striden om snuset". Men jag tycker Sverige vann. Vi slipper bygga på vårt skamfilade rykte ytterligare med att exportera en beroendeframkallande drog med tveksamma hälsoeffekter. (Annars är det framför allt våra vapenaffärer som är ifrågasatta  - JAS i Sydafrika är väl det mest uppenbara.) Det som hotas är utan ett ganska otrevligt företag, Swedish Match, vars affärsidé är att vara bäst på rökfri tobak och utnyttja detta för att få sälja mer röktobak. Kort sagt vill man öka tobaksanvändningen i världen.

söndag 25 november 2012

Volvo gillar att sätta pris på naturen

Det känns ju lite motsägande - att Volvo, som tjänar pengar på att tillverkar något som tillhör våra mest miljöförstörande uppfinningar, delar ut ett pris till någon som anser att penningpris kan sättas på naturtillgångar och fungerande ekosystem.

Om Volvo och bilarna skulle få lov att betala dessa priser så skulle nästan ingen har råd att köpa eller köra bil - och Volvo skulle gå omkull.

lördag 24 november 2012

"Svensk läkare portförbjuden i Indien"

Detta är titeln på det pressmeddelande jag just skickat ut. Jag hoppas det når långt. Du som läser detta kan kanske hjälpa mig att nå ut?

Pressmeddelandet på svenska
The pressrelease in English


fredag 23 november 2012

Var är socialdemokraternas vision om vårt framtida samhälle?

I DN 23.11.2012 berättar socialdemokraterna om vilka vägar de ska ta framöver. Men vart ska de egentligen? Vad är målet? Hur kan man diskutera vägen innan man har målet klart för sig? Då är man inte bättre än Alice i Underlandet.

måndag 19 november 2012

Stenåldersmänniskan åt lite av varje

Via twitter och facebook kastas man hit och dit. Och rätt som det är sitter man inne med ytterligare en liten bit kunskap.

Nu har danska forskare konstaterat att jägarstenåldersmänniskorna i inte alls bara levde på jakt. I stället tog de tillvara allt ätbart de hittade. Självklart lyckades de inte med jakten varenda dag.


måndag 5 november 2012

I am on India's black list! Banned!

LETTER TO THE PRIME MINISTER

This is the letter that I sent to the Prime Minister in October, 2012.
It was accompanied by two lists of names: 100 grandparents, parents and children, 75 professionals.

söndag 4 november 2012

Hur mäter man primärvårdens kvalitet?

I DN Debatt 4.11.2012 framhålls återigen att marknadsstyrning har stora nackdelar när det gäller sjukvård: Låg kvalitet och fel utbud risk i marknadsstyrd vård. Det är bara att hålla med professorerna. Men tyvärr verkar man i stället ta in marknaden och läkemedelsföretagen i kvalitetsarbetet.

fredag 2 november 2012

Rätten att avstå från förlängt liv

Se web-TV: När och hur ska vi dö?  Tisdagssammankomst på Svenska Läkaresällskapet 19.3.2013.

Idag är världsdagen för rätten till en värdig död. Föreningen Rätten till min död har bytt namn till Rätten till en värdig död. Men fortfarande tycks man tänka på människor som har kvar sina mentala funktioner och som kan be om ett avslut.

Jag vill hellre tala om rätten till ett värdigt liv, även i slutet av livet. Viktiga ingredienser är rätten att avstå från förlängt liv och rätten att avstå behandling

fredag 26 oktober 2012

Jag får inte hälsa på min tbc-sjuka "dotter" i Indien

Läs också flikarna Bhopal, India och min hemsida www.eckerman.nu

Jag har just fått reda på att min "dotter" i Bhopal, Indien, har lungtuberkulos. Det är en allvarlig sjukdom trots att det idag finns effektiva mediciner. Hon får räkna med minst ett års behandling och en del biverkningar. Dessutom finns risk att bakterierna är multiresistenta, och då blir hon inte botad. Det känns mycket svårt att jag inte har möjlighet att hälsa på henne.

Professionalism i stället för ekonomistyrning - chans för (s)?

Läs också norsk kritik mot mäthysterin 1.11.2012 
"Det finns risk att vården försämras och blir dyrare: sämre kontinuitet, sämre samordning, ökade kostnader för administration. Patienterna och skattebetalarna drabbas."

Så skrev jag i min artikel Läkartidningen år 2000 "Mångfald i vårdens drift leder till försäkringsfinansierad vård"  när jag beskrev kommande följder av lagen om offentlig upphandling (allt verkar ha slagit in). Artikeln finns här som en artikelserie, med kommentarer från 2011.

Stefan de Vylder - eurons domedagsprofet

Läs också intervjun med Stefan de Vylder i ETC 4.11.2012. 

Igår var jag på Kägelbanan under Mosebacke terass, på kris-release. Det var nationalekonomen Stefan de Vylder som släppte sin senaste bok Eurokrisen. Han samtalade med Kajsa Ekis Ekman, just hemkommen från Grekland. Det tar tid att skriva en bok - men den här boken kom precis när det var dags.

söndag 21 oktober 2012

"En klick smör då och då skadar säkert inte - om man ...

... inte har en särskild genetisk känslighet, rör på sig, undviker snabba kolhydrater, äter sina grönsaker och dessutom får i sig nyttiga fetter från fisk, nötter och oljor". Så skriver vetenskapsjournalisten Karin Bojs i DN  21.10.2012.


fredag 19 oktober 2012

Vi måste våga diskutera prioriteringar i vården!


Alla inser att det här inte går. Pengarna räcker inte.

Vi måste helt enkelt diskutera döden. När var hur ska vem dö? Vilka krav ska vi sätta på en värdig död? Är det några grupper där ytterligare en levnadsmånad är mer värd än för andra? en 40-årig småbarnsfar med metastaserande cancer? en 90-årig lite glömsk änkling med pensionerade barn? en pigg 80-åring med många barnbarn? en dement 70-åring i särskilt boende?

onsdag 17 oktober 2012

Ekonomipriset: Värden räknas i annat än pengar

De som i år får Riksbankens pris till Alfred Nobels minne är Lloyd Shapley, 89 år, och Alvin Roth, 60 år. De får det "för att ha utvecklat teorin om stabila allokeringar och för utformning av marknadsinstitutioner i praktiken".

tisdag 9 oktober 2012

Kina blir hållbart men USA är uland

DN 8.10.2012 skriver Thomas Friedman, krönikör i New York Times, om Kinas hållbara dröm. Tyvärr finns artikeln inte på nätet.

måndag 8 oktober 2012

söndag 7 oktober 2012

Söndags-DN - veckans tunnaste tidning

Skönt. Idag söndag får jag veckans tunnaste DN. Då kan jag hinna med till frukost att titta på olästa delar från veckan.

lördag 6 oktober 2012

Kan vi få fixa lite tillväxt i fred?

Man får INTE lägga ut andras copyrightade material hur som helst. Förutom att upphovsmannen inte får betalt (vilket konstnärer verkligen kan behöva) så bidrar man inte till ökad tillväxt (= BNP). Men den här bilden ...

fredag 5 oktober 2012

Vinsterna i vården kan regleras!

Regeringen behövde aldrig inkludera skola, vård och omsorg i lagen om offentlig upphandling (LoU). Av för mig oklar anledning gjorde den det ändå - och jag tror att den då var s-märkt.

Redan år 2000 skrev jag en artikel i Läkartidningen Mångfald i vårdens drift om vilka följderna skulle bli. Alla mina förutspådda konsekvenser har slagit in. Däremot kunde jag inte förutspå de enorma vinstuttagen och placeringarna i skatteparadis. Jag förstod heller inte att det faktiskt är människor som säljs på auktion (vilket förbjöds i svensk lag 1918).

måndag 1 oktober 2012

Kritik mot läkemedelsindustrin väcker upprörda känslor

Uppdatering 5.5.2013. Läs också Vilseledande annonser för antidepressiva, Läkemedelsvärlden 2..2013.

Kommentar 9.6.2013. Denna artikel är den allra mest lästa av alla mina artiklar - 2400 gånger, jämfört med tvåan (om mat) 650 gånger . Varför? Tja, jag antar att de stora läkemedelsföretagen skannar av webben regelbundet. Om det inte är någon amerikansk osynlig myndighet förstås.


För en vecka sedan sände SVT Dokumentär en fransk film Sjukdomar AB om läkemedelsindustrin.  Anders Cronlund, f.d. vice ordförande i Apotekarsocieteten, skriver i Läkemedelsvärlden: Ännu en hatsaga om läkemedelsindustrin. I stort sett förnekar han allt vad jag skriver nedan. Fast kanske är det inte så konstigt. Apotekarsocietetens medlemmar lever trots allt på att sälja läkemedel.


lördag 1 september 2012

Karmastudien om bröstcancer ökar läkemedel i miljön

I våras blev jag kallad till mammografi - man har höjt åldern i Stockholm. Samtidigt fick jag information om Karmastudien, som handlar om förebyggande av bröstcancer, och blev inbjuden att vara med. Jag tackade ja, eftersom jag vet att aktuell forskning tyder på att miljögifter ökar risken för könshormonberoende cancer. Jag tog för givet att miljögifter skulle ingå i en så stor och påkostad studie.

söndag 26 augusti 2012

Hur mycket får sjukvårdspersonal dricka?

Gävleborgs läns landsting sätter en promillegräns på sin personal - 0,2, samma som för trafikonykterhet. Har man däröver får man gå hem med löneavdrag. Som läkare och f.d. facklig representant kan jag inte säga mycket däremot. Det är en markering att man förstått att den här personen kan ha ett alkoholbruk som är riskabelt både för henom själv och för patienter/verksamhet.

torsdag 16 augusti 2012

Patriotism och omvärldskunskap i USA

Den här bilden kom till mig när diskussionerna om Irakkriget var som hetast. Den måste vara betydligt äldre än så - från tiden innan muren föll. Den är elak - men något ligger det i den. Faktum är att censuren är ganska utbredd i USA. TV-kanaler är ålagda att gå regeringens vägar. I skolorna händer det att man vägrar lära ut om evolutionen.

måndag 13 augusti 2012

Eldfest i Österbybruk

2000 andra åkte till Hesselby Folk Festival (engelska) i lördags, men inte jag. I stället tog jag min gamla campingbuss (VW) till Österbybruk för att plocka vinbär. När jag ändå var där passade jag på att besöka norra Upplands stora begivenhet: Eldfesten i simbadet. 

lördag 11 augusti 2012

Hesselby dag 1: Var är kvinnorna och den svenska musiken?

Stockholm Folk Festival (engelska) på Hesselby slott var första dagen en publiksuccé. Ett riktigt slott omgivet av en park, bara några hundra meter från tunnelbanan, och därför tillgängligt för en femtedel av Sveriges befolkning. Stora ytor som skulle kunna ge samtidig möjlighet för många grupper att spela på scenerna, jamma och buskspela. Professionella arrangörer - det märktes på hemsidan (dock saknades uppgift om avstånd från t-banan). I intervjun i TV4 talades om folkmusik, akustiskt, buskspel. Jag tänkte på Ale Möller band och föreställde mig ett mellanting mellan Bingsjö och Falu folkmusikfestival.

fredag 10 augusti 2012

Vill vi verkligen ha fri alkoholförsäljning?

En diskussion om "glädjedödande förbud", dvs. begränsningar i individens frihet när det gäller tillgång till alkohol och möjlighet att röka var som helst, har uppstått i DN.

Frågan är vems frihet det gäller. Ska barnen har frihet att slippa alkoholpåverkade föräldrar? Eller att välja en rök- och fimpfri miljö? Ska jag ha friheten att slippa stökiga ungdomar på tunnelbanan sena lördagskvällar och känna mig trygg på gångvägen hem? Ska jag ha friheten att slippa se fimpar överallt?

onsdag 8 augusti 2012

Klimatförnekarnas tid är ute?

Vi är nog många som tycker vi upplevt ovanliga extremväder denna sommar: värmeböljan tidigt i maj, kylan och regnet i juni, det ostadiga och ofta blåsiga vädret hela sommaren ... Vi som brukar bada mycket har inte badat mycket denna sommar.

torsdag 2 augusti 2012

Ett fåtal ägare av Sverige

En bild som sprids via Alliansfritt Sverige visar hur Sveriges befolkning delar på Sverige utifrån sina förmögenheter. Det handlar om 2007, det sista året som det var möjligt att mäta förmögenheter och SCB hade siffror att tillgå. Idag tror jag att den mörkgula delen ökat och den vita minskat - dvs få äger mer, fler äger mindre.

söndag 29 juli 2012

The Olympic Games and the Bhopal Catastrophe

I was contacted by several relatives and friends. "Do you know there's been a lot on Bhopal on TV? Did you read the article in the biggest daily paper?" And I knew nothing. Not looking at TV, totally uninterested in sports, summerholiday without daily paper, hardly following the news at all ...

onsdag 25 juli 2012

Lilith - feminismen personifierad?

Jag fick för mig att förbättra mina kunskaper om bibelns historia och började leta på nätet. Då fann jag historien om Lilith, feminismens ikon. Och då kom den här bilden!

söndag 24 juni 2012

Vad är en levnadsmånad värd?

Tillägg 11.10.2012: Både SKL och Linköpings sjukhus tycker att det är för dyrt med 30 500 kr per månad för att en patient med obotlig prostatacancer ska få leva några månader till med hjälp av Zytiga. Genomsnittlig överlevnad är 4,6 månader. Dagens Medicin 26.9.2012 (ej på nätet).

I DN 22 juni (ej på nätet) säger VD för det krisdrabbade SL, Stockholms lokaltrafik, att kvalitetssatsningar ofta innebär ökade kostnader utan att produktiviteten ökar i samma omfattning. Gäller detta bara kollektivtrafik? Hur är det med andra varor och tjänster? Kan det tänkas gälla även sjukvården?

tisdag 12 juni 2012

Urusel kvalitet på Alliansens politiker

Nu är det Kent Persson (m) som gjort bort sig. En partisekreterare som inte vet vad som är på gång. Och som då föreslår något som redan är på väg!!!

tisdag 29 maj 2012

Centerpartiet: avgå!

Läs också Landsbygdsministern har fel - kalhyggen inte klimatsmarta i DN 30.1.2012
Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Jag pendlar mellan att hånskratta åt att det finns så dumma människor i så hög ställning - och att bli förtvivlad över att det faktiskt är på detta sätt.

En skogsbonde i Jämtland sade: Skogen är vårt kapital. Vi lever av räntan. När vi hugger ner skogen har vi inget kapital, vi får ingen ränta, och vi har inga reserver. Detta gäller hela jorden. Olja och mineraler är ändliga råvaror. Om vi inte sköter våra förnybara resurser, dvs. det som växer, så minskar kapitalet, och till sist finns det varken ränta eller kapital.

lördag 26 maj 2012

Vart är vår jord och vårt samhälle på väg?

Ett samhälle med ekonomisk kris, stor arbetslöshet och dyr energi till uppvärmning, produktion och transporter ser annorlunda ut än dagens.

Frågan är om vi komma att kunna hantera det kommande oljelösa samhället lika bra som fåglarna hanterar sitt trådlösa. (Bilden borttagen för att minska storleken på bloggen.)

fredag 27 april 2012

DN vet vad vi ska äta

- Det viktigaste kostrådet ur hälsosynpunkt är: Rör på dig mycket och undvik tomma kalorier från fasta och flytande födoämnen.
- Det viktigaste kostrådet ur miljö- och klimatsynpunkt är: Var återhållsam med rött kött.

Färre kolhydrater - då minskar vikten snabbt är rubriken på en artikel i DN 27.4.2012. De har jämfört tre bantningsdieter: en som har lågt innehåll av kolhydrater, en som har lågt innehåll av fett och den klassiska medelhavsdieten. Däremot har de inte funnit några tillräckligt stora studier för LCHF (low carb high fat), så den är inte inkluderad.

onsdag 25 april 2012

Fetmaoperationer: varför tar man inte hänsyn till ålder?

I dagens DN kritiserar läkare den BMI-gräns på 35 som satts upp för fetmaoperationer som betalas med skattemedel.

Jag kritiserar dem för att de inte tar hänsyn till ålder och det stöd som patienten fått först.

Läs min blogg från 4.8.2011 Magsäcksoperation av en överviktig 20-åring - en rutinåtgärd?

http://intressant.se/intressant 

Fler allmänläkare i nationalekonomin?

"Behöver vi inte fler 'allmänläkare' – om jag får använda den formuleringen – som intresserar sig mer för breda frågeställningar?"

onsdag 18 april 2012

"Finansiella marknaderna" kommer med motsägande krav

Absurt cirkelbevis. De "finansiella marknaderna" kräver resultat när det gäller skuldsanering - annars straffar de länderna med högre räntor. Men när besparingspolitiken leder till lägre tillväxt reagerar de negativt. (Vad betyder det?) 

Är det någon som tror eurokrisen är över?

Saxat ur DN 18.4.2012. Länkat till http://intressant.se/intressant  

Varför jobbar inte Filippa för en jämlik sjukvård?

I dagens DN ifrågasätter två läkare Stockholms läns landstings vilja att ta hänsyn till socioekonomiska faktorer när man förändrar ersättningssystemet för primärvården.

tisdag 17 april 2012

Vad ska vi få dö av?

Denna titel återanvänder jag. Den blev aktuell i Läkartidningen, i samband med att ett antal gamlingar avled i influensa, trots att de var vaccinerade. Jag har tidigare använt den i en blog på Dagens Medicin.

Min mor ville dö i influensa - hon var ledsen att hon inte fick det. Hur vill du dö?

Influensa - önskad eller oönskad dödsorsak? Läkartidningen på nätet 16.4.2012

lördag 14 april 2012

Moderaternas sämsta affär: Apoteken?

Frågan är om inte försäljningen av apoteken är den sämsta affären moderaterna gjort. De har dessutom skött den helt på egen hand. När det gäller järnvägen så inleddes försäljningen av resenärerna under den socialdemokratiska tiden, om jag inte tar fel. Ambulanssjukvården i Stockholm är ett exempel av många där priset varit alltför utslagsgivande. För att inte tala om vården för tortyroffer där man fick ta tillbaka beslutet.

torsdag 5 april 2012

Alliansen: Lyssna på DN Kulturs krönikörer!

Stoppa människohandeln i Sverige! Fler händer i vården! Välfärd åt alla!

Den alliansallierade tidningen DN låter krönikörerna i kulturdelen uttrycka sig rätt fritt. Antagligen betraktas den platsen som ofarlig. De flesta beslutsfattare läser nog bara första delen - i första hand ledarsidorna och ekonomisidorna. Och där är det ett annat språk som talas. Göran Rosenberg, och kanske fler bitska skribenter, har blivit portförbjuden som krönikör i första delen.

måndag 2 april 2012

Upphandling ännu svårare än jag trodde

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!


År 2000 fick jag införd i Läkartidningen en kritisk artikel om vad "mångfald i vårdens drift", dvs privatisering med LoU, lagen om offentlig upphandling, som tvingande instrument. Den har varit publicerad här som följetong.

I princip allt jag skrev om har slagit in. Men det var många saker jag inte förutsåg - t.ex. riskkapitalbolagens existens och deras inträde på den riskfria "marknaden" välfärdstjänster. Jag insåg heller inte att det är människor man säljer ut - patienter, brukare, personal. Byggnader eller företag utan dessa människor är inte mycket värda.

söndag 1 april 2012

Enkelspåriga centerstudenter

I dagens SvD pläderar Centerstudenterna för att det är bättre att köpa utsläppsrätter än att släcka ljuset.

De har missat att det handlar om två helt olika saker. Köpet av utsläppsrätter leder i bästa fall till att en viss mängd koldioxid faktiskt inte släpps ut i atmosfären (fast jag tvivlar). Ljussläckningen påminner oss om att vi borde köpa utsläppsrätter, släcka lampor oftare, köra mindre bil, resa mindre flygplan, stänga elapparater helt och hållet etc. Kanske kommer vi på att vi borde shoppa mindre.

lördag 31 mars 2012

Dödsorsak influensa förbjudet?

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!

I Trollhättan har 7 gamlingar, boende i ett äldreboende, avlidit av influensa, trots att de var vaccinerade. Ska vi ta det som ett misslyckande för vården? Eller gratulera dem? Vilket liv, vilken död hade annars återstått för dem?

fredag 30 mars 2012

Komplicerat att mäta effektivitet och patientnöjdhet i primärvården

Den splitter nya Myndigheten för vårdanalys har kommit ut med sina första två rapporter. Båda två handlar om primärvården.

Om man läser sammanfattningarna så slås man av hur många om och men där finns. Upprepade gånger pekar man på svårigheterna att göra en rättvisande bedömning av effektivitet och patientnöjdhet. Faktorer som patienternas socioekonomiska status och vårdbehov samt mottagningens storlek spelar roll för patientnöjdheten.

torsdag 29 mars 2012

Allmänmedicinen belyst i Luleå

Som ett uppdrag i mitt nya jobb som chefredaktör för tidskriften AllmänMedicin fick jag resa till Luleå förra veckan, för att bevaka vårmötet för SFAM (Svensk förening för AllmänMedicin). Det var en härlig upplevelse. Så många som träffade huvudet på spiken, som lyfte fram både den enormt positiva kraften i mötet mellan läkare och patient, och de problem som primärvården står inför.

söndag 25 mars 2012

Skriv på "Mormor till Bhopal!"

Stöd min önskan att besöka mina barnbarn i Bhopal! Jag vill fira min 71:a födelsedag med dem.
1. Skriv under uppropet på Namnlistan. Är du läkare, sjukvårdspersonal eller forskare rekommenderar jag den professionella listan.
2. Använd kommentatorsfunktionen nedan och skriv ditt namn, stad/land, och om du är mor/farförälder, förälder/vuxen, barn eller professionell. Skriv gärna en kommentar.
3. Skriv ett stödbrevFacebook (Ingrid Eckerman).
4. Skicka ett e-brev till ingrid/at/eckerman.nu.
Jag kommer att sända alla namn tillsammans med ett brev till premiärministern, inrikesministern och ambassadören, kanske också till media.  

tisdag 20 mars 2012

Dålig kvalitet på direktörerna?

I dagens DN kommenterar man gårdagens artikel att chefer på svenska storföretag fått 15 procents lönelyft (eller mer) på sina mångmiljonlöner, medan tjänstemanna- och arbetarlönerna höjdes med ca 2,5 procent. En chef som tjänar 3 miljoner i månaden får då ett lyft en normal årslön per månad (450 000 kr). En som tjänar 5 miljoner per månad får två årslöner per månad. En person med 30 000 kr i månaden har fått cirka 750 kr mer i lön per månad, en tusendel av 5-miljonerdirektörens lyft.

Den här bilden är från 2007 men visar tydligt hur det är några få som tjänar mycket pengar. Artikeln handlar om att procentsystemet bibehåller eller ökar skillnaderna. 2 procent av en låg lön är mindre än 1,5 procent av en hög lön.

söndag 18 mars 2012

Dålig kvalitet på alliansens politiker?

Läs också: Urusel kvalitet på Alliansens politiker 12.6.2012

Under ganska många år satt jag som facklig representant i dåvarande Södra respektive Sydöstra sjukvårdsstyrelserna i Stockholms läns landsting. Under denna tid växlade de politiska majoriterna. Mina erfarenheter av de borgerliga majoriterna kan sammanfatts i två punkter:
- De borgerliga politikerna var generellt av sämre kvalitet än de s-märkta. De hade sämre kunskaper, sämre förmåga att tänka långsiktigt och att se följderna av förslag de ställde.
- Även när folkpartiet var större än moderaterna så var det moderaternas förslag som gick igenom, gång efter gång. Folkpartisterna lade sig alltid för moderaterna.

tisdag 13 mars 2012

Ska Dow Chemical få sponsra olympiska spelen i London?

Visst känner man sig smickrad när man blir kontaktad av utländska journalister och citerad på nätet. Dessutom i en fråga om de olympiska sommarspelen i London senare i år. Tycker jag att Dow Chemical ska få vara sponsor och få sin logga utställd?   

torsdag 1 mars 2012

Att leva på indisk medelinkomst

Mina läsare har kanske lagt märke till att jag skrivit förvånandsvärt lite om Indien. Det är ju ett land som det finns mycket att skriva om: världens största demokrati, världens näst största befolkning, mångkulturellt med mer än 60 språk och många religioner, vintrar med meterhöga snötäcken i norr och tropisk värme i söder, megastäder och en jättelik landsortsbefolkning, lyx och slum sida vid sida, och en lång och omväxlande historia. Indien är det mest olika land jag vet. Så nog finns det att skriva om!

To manage on Indian mean wage

This is a short version of the Swedish text To manage on Indian mean wage.

I was planning to write regularly here, maybe about India. That did not happen, although there is much to write about a country that is the world's largest democracy, has the second largest population, is multicultural with more than 60 languages and several religions, winters with meter high snow in the north and tropical heat in the south, mega town and an enormous countryside population, luxure and slums side by side, and a long long history. India is the most different country I know.

Since I finished The Bhopal Saga, I'm no longer an activist, nor author. All the same, I am not allowed to enter India, to visit my eight grandchildren. I have become 70 - I hope to spend my 71st birthday with  my Bhopali family. So to some extent, I follow what is happening in India.

From a friend I received a link to the the article about Matt and Tushar, two students who tried to live at 150 and 26 rs per day, respectively - the average income and the poverty limit for villagers. In their blog they describe how they managed - or not managed - nutriate themselves on this small money.

Life-changing experience:Matt (left) and Tushar.Photo courtesy: Rs100aday.com

I think it is marvellous, that in such a diversified, chaotic country as India, a general strike can be organised. Thank you, Gandhi, who taught this huge population that peaceful demonstrations can change the world.

Here is a picture I found in my files, showing how an American and some Indians are valued.

I don't need to go to India to write naughty articles about India - as an Indian does not have to go to Sweden to write naughty articles about Sweden. It's not lack of material that keeps me from doing it. No, I have other prioritations, as those who understand Swedish know. I am not a journalist, and I am not fighting for the rights of poor people in India. Other people are doing that much better than I ever could. Now and then I open these websites, realising that the content is about the same, year after year.

India together
Tehelka
Indian doctors for peace and development
India Resource Center
Asian Human Rights Commission
Association for India's Development
Asia Portal       
Eklavya   

onsdag 29 februari 2012

Tack för träd, diskussionsbidrag, mat och musik!

Häromveckan fyllde jag gammalt. Jo, jag tycker jag passerade en gräns. Den förra var vid 55, då jag fick möjlighet att ta ut min privata pension. Då förstod jag att jag nu var inne i en annan, avslutande, fas av mitt yrkesliv.

måndag 27 februari 2012

För mycket valfrihet skapar ohälsa?

Ett mycket intressant och roligt inlägg på Youtube (en TED-föreläsning) om att allt för stor valfrihet ofta leder till att vi väljer mindre. Dessutom blir vi oftare frustrerade och otillfredsställda för vi tror att vi kunde göra ett bättre val. Kanske tom. detta bidrar till den ökade frekvensen av depressioner.

lördag 25 februari 2012

De viktigaste kostråden

1. Det viktigaste kostrådet ur hälsosynpunkt är: Rör på dig mycket och undvik tomma kalorier från fasta och flytande födoämnen.
2. Det viktigaste kostrådet ur miljö- och klimatsynpunkt är: Var återhållsam med rött kött.

Det spelar ingen roll vad olika falanger säger - dessa två råd står sig. Fett, protein och kolhydrater är kroppens byggstenar, och vi behöver alla tre.  


onsdag 15 februari 2012

Vi gör inte som dom säger

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg - när bytte ni bank senast?

Ett problem för sjukvården är att patienterna "inte gör som vi säger". Patienterna bestämmer själva om de ska ta medicinen eller bry sig om receptet på fysisk aktivitet. Bristande compliance, följsamhet, diskuteras ständigt. Därför har speciella samtalsmetoder tagits fram som ökar chansen för concordance, överensstämmelse, om vilka beteendeförändringar vi ska genomföra. Där läggs huvudvikten på patientens synpunkter och önskemål. 

Idag har de styrande bekymmer med hela svenska folket. Vi gör inte som dom säger.

tisdag 14 februari 2012

Moderaterna ändrar historien igen

Igår råkade jag lyssna på ett program om minnet. Här beskrevs hur vi ändrar historiebeskrivningen för att slippa komma ihåg saker vi tycker är obehagligt att minnas.

Moderaterna har gjort det tidigare. Sofia Arkelstens uttalande om att partiet kämpade för kvinnlig och allmän rösträtt är det mest kända. Nu ändrar hela stockholmsalliansen historien.

söndag 12 februari 2012

Hurra! Bankekonomin förklarad!

Sociala media är roligt - om man har tid. Via Twitter hittade jag aktuella inlägg i Cornucopia, och därifrån hittade jag fram till Parasitstopp och Ett nytt penningsystem. Parasitstopp skäller på Cornucopia för att han och hans gästbloggare inte förstår att det inte är inlånade pengar som bankerna lånar ut. I stället är det sina lånade krediter de lånar ut!

lördag 11 februari 2012

Kommunism 5.0 - är det verkligen bästa utvägen?


En av de böcker jag läser just nu är Bortom BNP - nationalekonomi och företagsekonomi för hållbar utveckling av nationalekonomen Peter Söderbaum. Han börjar med att förklara hur det kommer sig att den neoklassiska nationalekonomiska teorin under efterkrigstiden fått en monopolställning över jorden. Han menar att detta monopol är en slags fundamentalism som utgör en viktig del av de problem vi står inför. Det finns ingen pluralism, ingen mångfald på ledande ekonomiuniversitet idag. Den neoklassiska matematiska modellen är den enda rätta. Detta monopol understöds också av Riksbankens pris i ekonomiska vetenskaper till minne av Alfred Nobel.

fredag 10 februari 2012

Röda korset i Stockholm behåller de torterade flyktingarna!

Meddelande från Monica Brendler Lindqvist, verksamhetschef vid Stiftelsen Röda Korsets Center för torterade flyktingar:

Röda Korsets Center för torterade flyktingar har bedrivit vård för tortyr- och svårt krigstraumatiserade flyktingar i 26 år. Hösten 2011 förlorade vi Stockholms läns landstings upphandling till företaget WeMind AB. Efter överklagan har vi idag fått rätt i förvaltningsdomstolen. Det innebär att Röda Korsets Center för torterade flyktingar kommer att ge behandling till tortyr- och krigsskadade flyktingar under ytterligare fyra år. Vi ser med tillfredsställelse fram emot att få ägna oss åt våra 400 patienter som nu går i behandling hos oss och att få ta emot de nya som söker sig hit.




Jag byter karriär

Reinfeldt vill att vi ska byta karriär flera gånger under vårt yrkesliv, och att det ska hålla på åtminstone till 75.

Jag har bytt karriär flera gånger. Från leg.läk. UNS (ospecificerad) till specialist i allmänmedicin och distriktsläkare. Sedan till folkhälsoläkare. Nu, när jag ska fylla 70, påbörjar jag en ny karriär: redaktör.

torsdag 2 februari 2012

Det finns en supermedicin mot de flesta krämpor!

Om man ser den här filmen, 23 ad ½ hours: What is the single best thing we can do for our health? så får man reda på vilken medicin det är som har hög effekt mot en rad krämpor och riskfaktorer. Man skulle kunna tro att det är ett s.k. alternativmedicinskt preparat - de brukar ju ståta med många och stora effekter. Men det är en evidensbaserad behandling som används inom den konventionella medicinen - dock i alldeles för låg grad.

De som inte orkar titta på filmen kan ju nöja sig med bilden nedan.

söndag 29 januari 2012

Tortyroffer i Stockholm men inte i Skåne måste säljas till riskkapitalbolag

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!


Jag var den första att påpeka att det är människor som säljs vid offentliga upphandlingar av sjukvård, omsorg, skola och trafik. Byggnaderna, tågen och båtarna utan människor i är inte mycket värda.

Jag var den första att jämställa detta med den utauktionering till lägstbjudande av gamla och barn som förbjöds 1918.

lördag 28 januari 2012

Vad är det egentligen vi ska äta?

- Det viktigaste kostrådet ur hälsosynpunkt är: Rör på dig mycket och undvik tomma kalorier från fasta och flytande födoämnen.
- Det viktigaste kostrådet ur miljö- och klimatsynpunkt är: Var återhållsam med rött kött.
DN 27.4.2012 har jämfört lågkolhydratdiet (inte LCHF), lågfettdiet och klassisk medelhavsdiet. Alla ger viktnedgång ur bantningssynpunkt. Varje diet har sina fördelar, beroende på vilket syfte man har. Det stämmer bra med mina slutsatser nedan. 

tisdag 24 januari 2012

Är blandekonomi lösningen?

Bror Perjus föreslår i DN Debatt 24.1.2012 att det nordiska systemet med en skattekvot på 40-50 procent ska vara den globala modellen som räddar ekonomin. Tom. Jacob Wallenberg ska ha erkänt att den nordiska modellen fungerar för att de fackliga organisationerna tar ett makroekonomiskt ansvar. Jämlikhet skapar social trygghet, lycka och ekonomisk utveckling.

Att auktionera ut tortyrskadade till lägstbjudande

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!


Utauktionering av människor till lägstbjudande förbjöds i svensk lag 1918. Läs min blogg Landstinget säljer ut tortyrskadade för 1 miljon kronor.

Nästa vecka fattar Stockholms läns landsting beslut om vem som ska får uppdraget att erbjuda behandling till tortyrskadade. Det är sådana som lever hela livet med psykiska trauman, som naturligtvis också påverkar den kroppsliga hälsan, arbetsförmågan, äktenskapet, alkoholbruket, relationerna till barnen etc. Om en sådan person blir i bättre psykisk balans - vad är det värt?

måndag 23 januari 2012

Att sälja människor på Serafen

Stoppa utförsäljningen av människor! Fler händer i vården!

Den här artikelnGemensam, om försäljningen av Husläkarmottagningen Serafens patienter och personal, är så bra att jag kunde skrivit den själv.

Ett misstag har de dock gjort: Det var inte hela sjukhuset Serafimerlasarettet (kallat Serafen bland professionen och Serafimern av allmänheten) som såldes av Stockholms läns landsting, inte ens byggnaderna. Att man kunde sälja patienter och personal hade man inte kommit på än. Så man sålde bara inventarierna.

måndag 16 januari 2012

Läkare måste fråga om silikonimplantat!

Nu är det inte bara levnadsvanor, depression, våld, blodtryck, arv, BMI, kalk, hypothyreos och blodsocker som vi uppmuntras att screena. Kvinnliga patienter med oförklarad värk och andra ospecifika symtom måste man också fråga om de har silikonimplantat.

lördag 14 januari 2012

Är kapitalism 4.0 bästa vägen?

Jag har länge insett att vi behöver ett nytt ekonomiskt system. Jag läste ekologisk ekonomi på Stockholms universitet, men de kunskaperna räcker inte för att jag ska kunna förstå hur ett annat system skulle se ut. Det finns många som på nätet belyser omöjligheten med ett system som är byggt på oändlig tillväxt.

onsdag 11 januari 2012

När ska vi börja dela med oss?

Jag kan inte se någon annan lösning än att vi i de rika länderna måste dela med oss. Vi måste acceptera en sänkt levnadsstandard för att de andra ska få en höjd. Dagens ekonomiska system verkar i motsatt riktning.

Hans Rosling är en gudabenådad folkbildare. När man lyssnar till honom går informationen vidare från hjärnan till hjärtat - man förstår och anammar budskapet, även om man inte alltid kommer ihåg siffrorna. (Vill man så kan man gå in på Gapminder och leka runt - alltid hittar man något intressant!)

Jag bläddrar runt bland bloggarna som länkar till hans senaste artikel i DN. Stefan Hannas sammanfattar hans budskap: "Det har blivit mycket bättre" och "inse hur det ser ut och satsa där det gör ordentlig skillnad och inte utifrån hur vi gjorde förr".

söndag 8 januari 2012

"Generalistläkare" den nödvändiga basen för högspecialiserad vård

I en sjukvård som är allt mer högspecialiserad, där organspecialisternas  kunskapsområde blir allt mindre, är generalisterna nödvändiga.

I höstas väckte det uppmärksamhet i allmänmedicinarkåren när "en av oss" ansåg att allmänmedicin som specialitet och verksamhet kunde utgå så patienterna själva, utifrån sin organkunskap, kunde välja rätt organspecialist.

Det är numera länge sedan (1984) den kontroversielle Göran Sjönell i sin doktorsavhandling (en av de första som gjordes av allmänmedicinare) visade att en s.k. väl utbyggd primärvård (1/5000 tror jag) medförde minskad belastning på akutmottagningarna.

onsdag 4 januari 2012

Varför saknar socialdemokraterna en vision?


Största förnyelsearbetet på 20 år ska modernisera S  DN 23.11.2012
Den moderata regering som vi fått stå ut med alldeles för länge har inte den enskilda medborgaren, de under- eller medelprivilegierade, som målgrupp. Inte heller kommande generationer tillhör målgruppen. Dess målgrupper är framför allt företagen och de redan tämligen förmögna borgarna.

Många - dock alltför få - inser att moderaterna/alliansen inte tar tag tillräckligt bra i de stora övergripande frågorna som vi förr eller senare kommer att ställas inför: klimatförändringarna, stigande energipriser, en djup ekonomisk kris samtidigt som jordens befolkning ökar i antal.

Socialdemokraterna har här en chans som de hittills inte tagit. De skulle kunna ta tjuren/medborgarna vid hornen och tydligt förklara att en kursändring är nödvändig. Om det gjordes på rätt sätt, med upplysning om läget parat med hopp, att det går att göra något, finns chansen att de skulle kunna dra till sig många nya väljare.

måndag 2 januari 2012

Ska vår gröna kil byggas igen?

Hittade en bra film om hur "småhusen" i Stocksund hotas med tvångsinlösning för att ombildas till hyresrätter. Ack om det vore sant! Svart verkstad i Stocksund

Diskussionens vågor går höga på facebook-sidan för Skarpnäcks trädgårdsstadsförening. Det visar sig att medlemmarna har högst olika åsikter om det planerade bostadsområdet och vägen tvärs över den gröna kilen mellan Skarpnäck och Bagarmossen. Inte ens i mitt kollektivhus Sockenstugan tycker vi lika.

Det tog mig flera år att inse att den vilda skogen med sina många gångvägar egentligen bara är en smal remsa mellan de två stadsdelarna. På vintern är den min favoritpromenad - solen över Skarpnäcksfältet lyser in där och det är tämligen lättgånget utan svåra backar. Skogen är en blandskog där man fortfarande kan skönja spåren efter betande boskap. Ljudet från Nynäsvägen påminner dock om att den moderna civilisationen inte är långt borta. Skogen, den gröna kilen, verkar alltid vara befolkad, av alla sorters människor.