måndag 1 oktober 2012

Kritik mot läkemedelsindustrin väcker upprörda känslor

Uppdatering 5.5.2013. Läs också Vilseledande annonser för antidepressiva, Läkemedelsvärlden 2..2013.

Kommentar 9.6.2013. Denna artikel är den allra mest lästa av alla mina artiklar - 2400 gånger, jämfört med tvåan (om mat) 650 gånger . Varför? Tja, jag antar att de stora läkemedelsföretagen skannar av webben regelbundet. Om det inte är någon amerikansk osynlig myndighet förstås.


För en vecka sedan sände SVT Dokumentär en fransk film Sjukdomar AB om läkemedelsindustrin.  Anders Cronlund, f.d. vice ordförande i Apotekarsocieteten, skriver i Läkemedelsvärlden: Ännu en hatsaga om läkemedelsindustrin. I stort sett förnekar han allt vad jag skriver nedan. Fast kanske är det inte så konstigt. Apotekarsocietetens medlemmar lever trots allt på att sälja läkemedel.

Vad jag förstår innehåller filmen egentligen ingenting nytt. Vi vet att företagens främsta uppgift är att dra in pengar åt ägarna. För detta behöver man sälja så mycket som möjligt av sina produkter till så högt pris som möjligt. Har ett företag lagt ner åratals resurser för att forska fram en molekyl så vill man också sälja den.

Att läkemedelsindustrin av och till använder mycket fula metoder är heller inte nytt. Det har beskrivits av Olle Hansson, Ingrid Carlberg, John Virapen, Peter Rost m.fl. (se litteraturlistan nedan). Bland annat "uppfinner" man lämpliga krämpor att behandla med den fina molekylen. För att sälja så mycket som möjligt framställer man krämporna som veritabla folkhälsoproblem.

I Sverige vänder man sig numera till allmänheten via medierna. Exempel är Bayers kampanj "Let's take balls" för ett år sedan. Den kritiserades kraftigt, främst från allmänläkarhåll. Andra kampanjer tidigare har varit psykoarmaka till de kvinnor som känner sig lite ruggiga före mens. För ett par år sedan översvämmades Stockholm av Alvedon-cyklar - Stockholms stad fick GlaxoSmithKline att sponsra uthyrningscyklarna. Tidiga forskningsresultat planteras i pressmeddelanden som leder till löpsedlar, utan att det finns någon reell substans i budskapet.

I allmänläkarnas diskussionsforum Ordbyte går diskussionernas vågor höga när det gäller blodfettssänkare. Många hävdar att statiner förskrivs till alldeles för många. Enligt föreslagna riktlinjer ska alla som har minst 5 procents risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar inom tio år behandlas. Någon övre åldersgräns finns inte. Men ju äldre vi blir, desto högre är risken att dö i hjärt-kärlsjukdom. Ska alla över 80 behandlas med statiner, trots risken för biverkningar och sänkt livskvalitet?

Vad läkemedelsindustrin systematiskt gör är att sjukdomsförklara sådant som tidigare ansetts vara en normal del av livet: huvudvärk och andra "ontar", olust före mens, ökad trötthet och sexuellt ointresse med stigande ålder, nedstämdhetsperioder, att dö av hjärtinfarkt eller stroke när man är gammal mm. 

Största problemet med läkemedelsbehandlingar är att de används alldeles för mycket. Vi skulle kunna byta ut kanske 25% mot icke-farmakologiska behandlingar. Det skulle krävas fler händer i vården, dvs ge fler jobb inom tjänstesektorn. Industrijobb, som i sig skapar utsläppsproblem, skulle bytas mot miljö- och människovänliga jobb.

Det finns många anledningar att styra mot en minskad läkemedelsförskrivning och dito förbrukning: Människors (o)hälsa som påverkas av medikalisering och biverkningar, ekonomiska påfrestningar på sjukvårdssystemet av biverkningar och höga läkemedelsnotor, utsläpp av läkemedelsrester i miljön både vid produktionen och vid användning. Nuvarande regering tycks dock anse att välståndsökning som mäts med stigande BNP också skapar mer välfärd och bättre folkhälsa.

Mer lättillgängliga läkemedel i livsmedelsaffärer, kiosker och bensinmackar gör det lättare att bota spänningshuvudvärken med alvedon än med avslappning.

LÄS MER

Ännu en hatsaga om läkemedelsindustrin  Anders Cronlund, Gästblogg, Läkemedelsvärlden 1.10.2012
Medicin till friska  dt.se 27.9.2012

Tidigare
En skamlig kampanj  Läkartidningen 15.11.2011
Hur många läkemedel behövs det egentligen? Gästblogg, Läkemedelsvärlden 11.5.2011


LITTERATURLISTA

Brodersen U, Hovelius B, Hvas L (red). Skapar vården ohälsa? Studentlitteratur 2009. Nordiska allmänmedicinare skriver om risktänkande, resurstänkande, medikalisering och kommersialisering och om betydelsen av dessa fenomen för läkare, individer och samhälle.  
Läs några kapitel 

Ingrid Carlberg: Pillret. En berättelse om depressioner och doktorer, forskare och Freud, människor och marknader. Månpocket 2008. DNs vetenskapsjournalist skriver om hur de moderna antidepressiva medicinerna utvecklades och marknadsfördes.

John Virapen: Piller och profiter. Memorarer från en industri med dödlig biverkan. bookLund 2008. Den f.d. läkemedelsdirektören beskriver hur Prozac/Fontex marknadsfördes med oetiska metoder.

Peter Rost: Sjuka pengar. En svensk insider skakar läkemedelsindustrin. Pagina Förlags AB 2007. Ytterligare en bok om läkemedelsföretagens beteende - enligt baksidestexten om Pfizer, mutor, korruption och organiserad brottslighet.

Olle Hansson:
- De samvetslösa läkemedelsbolagen: Om SMON-skandalen. Zinderman, 1977
- Ciba-Geigy bakom fasaden. En bok om en av vår tids värsta läkemedelsskandaler: Entero-Vioform. Tiden, 1989.
- Inside Ciba-Geigy. Penang: International Organization of Consumers, 1989
Den svenske barnneurologen såg 1966 sambandet mellan enterokinol (som användes förebyggande mot magsjuka) och SMOM (subakut myelooptisk neuropati), en nervsjukdom som gav blindhet och förlamningar. Värst drabbat var Japan. Inte förrän 1985 drogs preparatet in. Läkare i Sverige och andra länder bojkottade Ciba-Geigy under många år.
Corporate Profile: Ciba Geigy. Pushing Pills and Pesticides 
Remembering a health campaigner  Deccan Herald 2005 May 23; Healthy Skepticism Library item: 1591
Bad Medicine. The Prescription Drug Industry in the Third World  (Google Books) Stanford, California 1992


3 kommentarer:

 1. Tack för Din text om filmen Sjukdomar AB.
  Jag delar Dina åsikter och jag försökte t.o.m. att få SVT att reprisera den - men det lyckades inte.
  Nu vill jag tipsa Dig om en tredelad dokumentär om läkemedelsindustrin, SSRI m.m. Du finner den på hemsidan artimus.se under Produktioner till höger. Den har titeln - Who cares in Sweden.

  Jag vill också tipsa om en video av ett helt annat slag. Googla "The Lipitor Paradox". Den är både drålig och skrämmande.

  Från f.d. anhörig till äldre

  SvaraRadera
 2. Här kommer ytterligare tips:

  Professor Peter C. Götzsche (Nordic Cochrane Center i Köpenhamn) har skrivit en bok med titeln - Dödelig Medicin og Organisert Kriminalitet (finns också på engelska).
  Vilken modig man!  Från f.d. anhörig till äldre  SvaraRadera
 3. Video med professor Peter C. Götzsche !

  Jag glömde bort - se gärna nedanstående video. Den är på danska men textad på engelska. Den är både humoristisk och allvarlig.

  http://www.youtube.com/watch?v=i1LQiow_ZIQ

  Från f.d. anhörig till äldre

  SvaraRadera