lördag 25 februari 2012

De viktigaste kostråden

1. Det viktigaste kostrådet ur hälsosynpunkt är: Rör på dig mycket och undvik tomma kalorier från fasta och flytande födoämnen.
2. Det viktigaste kostrådet ur miljö- och klimatsynpunkt är: Var återhållsam med rött kött.

Det spelar ingen roll vad olika falanger säger - dessa två råd står sig. Fett, protein och kolhydrater är kroppens byggstenar, och vi behöver alla tre.  


För några veckor sedan lyssnade jag på Maj-Lis Hellenius igen, på Svenska Läkaresällskapets seminarium om levnadsvanor. Hon påpekade att vikten handlar om samspel mellan arv och livsstil. Vilken variant vi har av de tre överviktsgenerna avgör hur lätt vi blir överviktiga när vi sitter stilla. Den som har svåraste anlaget har bäst nytta av fysisk aktivitet.

Idag är vi, pga. stillasittandet, mer insulinresistenta än förr och klarar inte höga halter av kolhydrater. Detta förklarar den goda effekten av LCHF-dieten hos personer med övervikt och/eller diabetes typ 2. Maj-Britt anser dock att övervikt och diabetes typ 2 i första hand ska mötas med fysisk aktivitet.

Det finns stora väl utformade studier, som omfattar stora mängder människor som följs under många år. Där kan man se vilka det är som är friska länge och som lever länge. Man korrigerar för faktorer som ekonomi, rökning, yrke mm. som annars gör att man inte kan urskilja vilken roll kosten har. Det visar det sig att den mest hälsosamma kosten är av typ "medelhavskost", dvs den innehåller stora mängder frukt och grönt, nötter och mandel, baljväxter, vegetabilisk olja, fullkorn och fisk. Däremot innehåller den ganska små mängder av rött kött, mjölk och andra mejeriprodukter, samt alkohol.

Ska vi dessutom minska till klimatets påfrestning på jorden, och öka chansen att maten kan räcka till alla jordens invånare, så ska vi kraftigt minska köttkonsumtionen. Det kött vi äter borde vara älg, rådjur, ren,  kor och tjurkalvar som betat gräs, buskar, mossa etc i områden där jorden är för dålig för jordbruk. Men även grisar som ätit vårt matavfall och bökat fram sniglar och annat ur jorden går bra, liksom gamla värphönor och hankycklingar som levt på närodlat spannmål, insekter, mask mm.

Nötkreatur som gått ute, rört sig och betat gräs har dessutom en annan och troligen bättre fettsammansättning än de som stått inomhus och ätit kraftfoder.

LÄS MER
Ladda med kosten  SvD blogg 20.2.2012
Dieter utan kolhydrater kommer att leda till sjukdomar  Anneli Byström, Newsmill 13.2.2012
Behövs det ännu fler bokstäver i dietdjungeln?  Fredrik Paulún om LCHQ, lågkolydrat av högsta kvalietet. SvD 28.12

MINA BLOGGAR
Det finns en supermedicin mot de flesta krämpor  2.2.2012
Vad är det egentligen vi ska äta?  28.1.2012


http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar