söndag 18 mars 2012

Dålig kvalitet på alliansens politiker?

Läs också: Urusel kvalitet på Alliansens politiker 12.6.2012

Under ganska många år satt jag som facklig representant i dåvarande Södra respektive Sydöstra sjukvårdsstyrelserna i Stockholms läns landsting. Under denna tid växlade de politiska majoriterna. Mina erfarenheter av de borgerliga majoriterna kan sammanfatts i två punkter:
- De borgerliga politikerna var generellt av sämre kvalitet än de s-märkta. De hade sämre kunskaper, sämre förmåga att tänka långsiktigt och att se följderna av förslag de ställde.
- Även när folkpartiet var större än moderaterna så var det moderaternas förslag som gick igenom, gång efter gång. Folkpartisterna lade sig alltid för moderaterna.

När man läser Peter Wolodarskis krönika i dagens DN förstärks dessa mina fördomar. Alliansens politiker verkar inte fatta vad demokrati verkligen är. De tror att de kan och vet allt, och tycker sig inte behöva rådfråga människor som behärskar ämnet. Deras dåligt underbyggda beslut gör att miljarderna rullar iväg, utan kontroll - samtidigt som man inför detaljkontroll av människor som är arbetslösa eller sjuka.

Det som Wolodarski skriver om är försvarsbeslutet 2008. Bara detta borde uppröra oss så att vi kräver regeringens avgång. Ett annat exempel på dåligt underbyggda beslut är de som handlar om sjuka och arbetslösa människor.

Att moderater inte behöver pålästa människors kunskaper visar sig bland annat i att de lägger ner kunskapsgenererande institutioner. Dit hör t.ex. Arbetslivsintistitutet, SPRI (Sjukvårdens planerings- och rationaliseringsinstitut) och min egen lilla Folkhälsoenheten i Nacka. Ett annat sätt är att dra ner budgeten högst väsentligt, vilket skedde när Folkhälosinstitutet flyttade till Östersund. Sista åren har det också kommit fram flera exempel på att man lagt utredningar man själv beställt i byrålådan utan att ta tillvara de kunskaper som funnits där.

LÄS MER
En värld av hemligstämplar, toppstyrning och dunkla beslut  DN 18.3.2012
Röda Berget 

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar