tisdag 9 oktober 2012

Kina blir hållbart men USA är uland

DN 8.10.2012 skriver Thomas Friedman, krönikör i New York Times, om Kinas hållbara dröm. Tyvärr finns artikeln inte på nätet.

Jag har själv funderat över det här med demokratisk kontra totalitär stat. Det har varit när människor har sagt eller skrivit att vi absolut måste dra ner på barnafödandet för att rädda världen (de glömmer att det är vi medelålders och äldre som blir fler, inte barnen). Eftersom det nu ligger på drygt två barn per kvinna globalt sett, så måste det alltså gå ner till mindre än två barn per kvinna.

Kina har legat under två i snart 20 år. Av större länder så är det i Indien, USA, Indonesien, Pakistan, Bangladesh och Nigeria där födelsetalet är över två. Om man ska få till en ettbarnspolitik i dessa länder - är det då rätt riktning att sträva efter mer demokrati? Eller är det faktiskt så att om man ska göra en drastisk förändring så krävs det att man pekar med hela handen?

Friedman anser att Kina förstått vad hållbar utveckling är, och att en amerikaniserad livsstil kommer att slå tillbaka på dem själva. Man definierar nu "privat välstånd" som "större tillgång till bättre varor och tjänster, inte nödvändigtvis genom ägande utan genom att man delar med sig, så att alla får en bit av en bättre kaka".

Är det något land som kan få igenom en attitydförändring snabbt så är det Kina. Absolut inte de två största demokratierna Indien och USA.

Intressant är också vad Friedman säger om tillväxtens nackdelar: bredare inkomstklyftor, omfattande invandring till städerna, förkvävande föroreningar och miljöförstöring. Finns det ingen annan sorts tillväxt?

När jag söker i DN efter artikeln hamnar jag någon helt annan stans. Här beskrivs USA som en del av tredje världen. Infrastrukturen, i detta fall telefoni, fungerar helt enkelt inte. Jag hörde samma reaktion från en amerikan i somras, som inte såg fram emot att resa hem till sitt dysfunktionella hemland efter att ha sett hur det fungerar i många europeiska länder. Enligt artikel i DN Världen 9.10.2012 (ej på nätet) har Mitt Romney sagt att en stor del av USA:s skolor befinner sig på tredje världen-nivå.

Att USAs ekonomi håller på att sjunka, liksom EUs, är ingen nyhet. Även om den kinesiska ekonomin inte växer på samma sätt som för några år sedan så är det ändå möjligt att Kina kommer att bli den starka ekonomiska makten. Hans Rosling brukar beskriva det som att de fattigare länderna kommer ifatt, inte att de rikare sackar. Men jag undrar. Någon sa att i framtiden är det vi i väst som sitter och utför legoarbete åt Kina. Och det är väl inte alldeles otroligt?

LÄS MER
USA - ett land i tredje världen  DN 12.1.2010
Stopp i barnafödandet räddar inte världen  14.11.2010
Mina bloggar om befolkningsfrågor

 http://intressant.se/intressant


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar