lördag 14 april 2012

Moderaternas sämsta affär: Apoteken?

Frågan är om inte försäljningen av apoteken är den sämsta affären moderaterna gjort. De har dessutom skött den helt på egen hand. När det gäller järnvägen så inleddes försäljningen av resenärerna under den socialdemokratiska tiden, om jag inte tar fel. Ambulanssjukvården i Stockholm är ett exempel av många där priset varit alltför utslagsgivande. För att inte tala om vården för tortyroffer där man fick ta tillbaka beslutet.

Och egentligen handlar det inte om själva apoteken, utan att man säljer ut dess kunder - oss människor som behöver läkemedel. Det är också vi som offras på ideologins altare. 110 000 lämnar sitt apotek utan medicin är rubriken i dagens DN. I Stockholm har vi 50 % fler apotek än före försäljningen. Men apoteken utsätts nu för konkurrens (vilket enligt ideologin skapar ett egenvärde), de måste sänka sina kostnader vilket bland annat drabbar lagerhållningen. Och människor får inte sina läkemedel.

Företrädare för de privata apotekskedjorna och enskilda apoteken brukar hänvisa problemen till systemet med utbyten och periodens (månadens) vara.

Läkemedelsverket (LmV) godkänner vad som räknas som generika (utbytbara läkemedel) och där förmånssystemet gäller fullt ut. Vill kunden/patienten ha ett dyrare fabrikat får hen betala den överskjutande kostnaden själv. Utbytessystemet infördes för att begränsa kostnaderna för läkemedel, och det bedöms ha varit mycket effektivt - till en början. Men sedan lärde sig företagen att chockhöja priset lagom till restlagren skulle säljas ut.

Från och med 2010 bestämmer Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) varje månad vilket fabrikat av varje sort som är billigast och som ska förskrivas. Överblivna läkemedel måste lämnas åter till leverantören inom 15 dagar, annars måste de kasseras (vilket ger miljöpåverkan) och apoteket får stå för kostnaden. Detta system infördes alltså samtidigt som apoteken såldes ut.

Sysetemet med månadens vara har visat sig vara krångligt, osäkert och ha en mängd nackdelar med sig. Det viktigaste är att apoteken inte kan lämna ut de läkemedel som patienten fått recept på. För att motverka detta fick TLV snabbt godkänna tre läkemedel i stälet för ett. Dessutom varierar priset för samma vara mellan olika apotek. Konsumenter, apotek och läkemedelsföretagen har protesterat mot systemet.

TLV har tagit fram ett förslag att godkänd vara ska gälla för fyra månader i stället för en. Det skulle antagligen förbättra systemet. Men nu sätter EU käppar i hjulet för detta. Enligt ett förslag måste beslut om prissättning och subvention av läkemedel måste fattas mycket snabbare än i dag. För generiska läkemedel sänks tidsfristen för beslut om prissättning från 90 till 15 dagar. Både apoteken och generikaföretagen motsätter sig detta. Själv kan jag inte se att det skulle bli bättre för kunderna - antagligen ännu mer rörigt, krångligt och osäkert.

Frågan är hur det hade sett ut om Apoteket AB fått behålla sitt välfungerande monopol. Ett stort företag har lättare att ha stora lokaler, bättre rutiner, bättre avtal med leverantörer etc. Staten kan styra ett egenägt företag och ge det samhällsuppdrag. Apoteket AB har kvar minst två skyldigheter som marknaden tydligen inte anses kunna ta hand om: Apoteket Scheele i Stockholm, som, vad jag vet, är det enda i Sverige som måste lagerföra alla läkemedel, inklusive ormserum av alla sorter, samt apoteksombud i glesbygd. Dessutom har Apoteket Pharmaci ensamrätten till ApoDos, dosförpackade läkemedel till dem som inte har så bra minne.

Har de privata apoteken lika bra hållbarhetsarbete som Apoteket AB?

LÄS MINA BLOGGAR
Om apoteken 
Tortyroffer i Stockholm men inte i Skåne måste säljas riskkapitalbolag  29.1.2012 
Nästa: Det stora välfärdsrånet 12.12.2011
SJ:s enda uppgift är att ge avkastning till staten  30.1.2011
Hazardpokerspel om världen  8.102.2011

LÄS MER
110 000 lämnar sitt apotek utan medicin  DN 14.4.2012
EU-förslag hotar svensk generikamodell  Dagens Medicin 12.4.2012
Stora brister i Stockholms ambulanssjukvård  DN 12.4.2012
Apoteksombud kvar i glesbygden  DN 3.4.2012
Systemet för generika är krångligt och osäkert  Dagens Medicin 26.3.2012
Apotekets hållbarhetsarbete: Apoteket granskar leverantörer på plats i elva länder  MyNewsdesk 30.3.2012
ApoDos  Apoteket Pharmaci AB
Utbytbara läkemedel  Läkemedelsverket
Periodens varor  Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV
Utbytbara läkemedel  JanusInfo, SLL
Månadens vara blir tre stycken  Dagens Medicin april 2010
57 månadens varor tog slut  Dagens Medicin 9.3.2010
Enhetligt pris på läkemedel försvinner med nya regler  LmV 18.2.2010

http://intressant.se/intressant

3 kommentarer:

 1. Mitt närmsta apotek vägrade tom att beställa hem mina mediciner. Motiveringen var att de inte ville bli lurade ifall jag inte hämtade medicinen.
  Jag äter Medicin mot min Leukemi och en månadsdos kostar 24 000:-. Vlet för mig är att hämta medicinen eller dö. Och dom tror att jag skulle skita i att hämta ut medicinen..

  SvaraRadera
 2. En liten rättelse till ditt inlägg, ApoDos tillhör Apoteket AB och inte Apoteket Farmaci AB, dessutom har de inte alls ensamrätt till dosförpackade läkemedel. I flera landsting så är det nya aktörer som har vunnit upphandlingen av dosförpackade läkemedel.

  SvaraRadera
 3. "Moderaternas sämsta affär"? De har väl sålt till sina kompisar? :)

  SvaraRadera