fredag 21 december 2012

Snöröjningen, "mångfalden" och riskkapitalbolagen

Ute faller stora snöflingor. Det är nu över två veckor sedan Det Stora Snöfallet, och gatorna är fortfarande inte röjda. Häromdagen samlade man ihop till en stor snöhög som senare ska hämtas av lastbil - och la den på den enda plogade trottoaren. Trots att det finns plats på motsatt sida, där man enligt trafikkontoret ska lägga snön (bara ena trottoaren plogas). Övergångsställena är fortfarande blockerade.

Så läser jag idag i DN att Stockholms stad har upphandlat två entreprenörer för hela staden: "Nordens samhällsbyggare" Peab och det statliga bolaget Svevia. Tidigare skötte man snöröjningen i huvudsak i egen regi. Sedan skulle "mångfalden" öka, vilket skulle ske med privatisering, även kallad "konkurrens" och "valfrihet".

Den Stora Privatiseringen skedde under just mottot "Öka Mångfalden!" Idag anser riksdagen att riskkaptitalbolag har tagit en för stor del av marknaden för företag inom vård, skola och omsorg. Nu ska man utreda hur mångfalden ska öka.

Detta påminner alltför mycket om vad jag skrev i Läkartidningen år 2000. Artikeln återfinns här som en en följetong. I stort sett allting jag förutspådde där har fallit in.

En helt annan historia är att ordet "mångfald" alltid används som om det endast har en enda betydelse. Man tar för givet att människor förstår av sammanhanget om det handlar om mångfald bland utförare eller företag, mångfald av etnisk bakgrund och kultur, mångfald av prylar, biologisk mångfald eller någon annan mångfald.

MINA BLOGGAR

Börsen, klimatet och snöröjningen  15.12.2012
Mångfald i vårdens drift 1-4


LÄS MER
Medan skatten sänks får snön ligga kvar på gatorna  Dagens Arena 20.12.2012
Regeringen vill inte begränsa vinst  DN 21.12.2012
Nu ska snöröjningen bli bättre  DN 21.12.2012

http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

  1. Ja, grannen var ute och kämpade med rullatorn i gubbskottingen idag.

    SvaraRadera