fredag 23 november 2012

Var är socialdemokraternas vision om vårt framtida samhälle?

I DN 23.11.2012 berättar socialdemokraterna om vilka vägar de ska ta framöver. Men vart ska de egentligen? Vad är målet? Hur kan man diskutera vägen innan man har målet klart för sig? Då är man inte bättre än Alice i Underlandet.


Nu, med växande klimat- och ekonomiångest, finns det anledning att formulera ett mål som ger hopp. Det kan få svenska folket att acceptera de förändringar, ibland obekväma, som kan leda fram till målet. Att formulera den värld vi vill att våra barnbarn ska leva skulle kunna bidra till fler väljare i nästa val.

När jag för räkning Läkare för Miljön deltar i Naturskyddsföreningens konferens Hur gör vi då? om klimatet,  ekonomin och framtiden, blir denna brist på vision, på mål, ännu mer uppenbar.

LÄS MER
Största förnyelsearbetet på 20 år ska modernisera S  DN 23.11.2012
Varför saknar socialdemokraterna en vision?  4.1.2012


http://intressant.se/intressant 

1 kommentar:

  1. Socialdemokratin ser utvecklingen som en ständigt pågående dialektisk process,som rör sig mot vissa bestämda mål.Det mest omstridda av dessa mål är det "klasslösa samhället".Detta mål kan bara nås asymptomatiskt,dvs man kan ständigt närma sig den men man uppnår det aldrig slutgiltigt,en gång för alla.Det kan alltid uppstå nya klasser också genom de processer som vi har utlöst genom våra åtgärder.Samhällsklasser är inte längre enbart baserade på produktionsförhållandena.De uppstår numer genom graden av inflytande,teknologi,byråkrati,dvs allt detta som Djilas en gång visade på.Detta händer också i våra länder.Men genom att vi emellertid ständigt upprätthåller föreställningen om den sociala jämlikheten provocerar vi en vaksamhet att övervinna uppkomsten av nya klasser.Den ständigt pågående debatten om hur man avvecklar ett privilegiesamhälle är den bästa drivkraften.

    SvaraRadera