torsdag 16 augusti 2012

Patriotism och omvärldskunskap i USA

Den här bilden kom till mig när diskussionerna om Irakkriget var som hetast. Den måste vara betydligt äldre än så - från tiden innan muren föll. Den är elak - men något ligger det i den. Faktum är att censuren är ganska utbredd i USA. TV-kanaler är ålagda att gå regeringens vägar. I skolorna händer det att man vägrar lära ut om evolutionen.

En relativt liten andel av amerikaner har varit utanför landets gränser. Landet är dessutom så stort, med så stor variation inom sina gränser, att man inte behöver resa utomlands för att uppleva något annorlunda.  Och vad har man att välja på, under max två veckors semester? Europa ligger förstås utanför mångas möjligheter. Söderut kommer man till spansktalande länder där kunskap i engelska är begränsad. Norrut Kanada.

Under George W Bush's första mandatperiod hamnade jag i samtal med några amerikanskor i Costa Rica. Det var naturligt att vi kom in på USAs utrikespolitik. De for ut i en ström av hatfulla uttalanden om Bush - jag var nästan tvungen att ducka. De sade också, att få amerikaner varit utomlands, och att de få som varit det har ett annat sätt att betrakta världen. De menade också att det är stor skillnad på inlandet - västern och på ostkusten. Från östkusten hade många redan emigrerat till Kanada, och fler funderade allvarligt på det.

Att inte vara patriot i USA är i stort sett ett brott - skolbarnen indoktrineras med detta, och det är konstigt om studenter inte har amerikanska flaggan i sitt rum. Det har naturligtvis sin grund i inbördeskriget, där det gällde att bygga ett gemensamt land. Här finns en bra grogrund för vi och dom-tänkande, liksom för föreställningen att det amerikanska är det överlägsna i alla stycken.

Utvecklingen i USA blir spännande att följa. Allt större andelen av befolkningen behöver socialbidrag, samtidigt som de skickar rymdfarkoster till Mars, köper in enorma mängder vapen och har en jättelik statsskuld till Kina. Hållbar utveckling? Nja, det finns väl ingenting som pekar åt det hållet ...

LÄS MER
jinge.se finns många inlägg om USAs politik.
Amerikanska kongressen beslutar om censur av internet  SVT 17.11.2011
Stora protester mot amerikanskt lagförslag mot censur  .se-bloggen 17.11.2011
Patriotism.org  Här likställs patriotism i USA med viljan att bli militär och använda vapen.
Expo  Här likställs inte patriotism och nationalism.
Patriotism  Stanford Encyclopedia of Philosophy

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar