söndag 25 november 2012

Volvo gillar att sätta pris på naturen

Det känns ju lite motsägande - att Volvo, som tjänar pengar på att tillverkar något som tillhör våra mest miljöförstörande uppfinningar, delar ut ett pris till någon som anser att penningpris kan sättas på naturtillgångar och fungerande ekosystem.

Om Volvo och bilarna skulle få lov att betala dessa priser så skulle nästan ingen har råd att köpa eller köra bil - och Volvo skulle gå omkull.

Men efter att ha lyssnat på bland annat nyliberalen Mattias Svensson, redaktör på magasinet Neo, på Naturskyddsföreningens konferens Hur gör vi då? så inser jag att vi kanske måste använda oss just av nyliberalernas system, med att prissätta allting i kronor. Vi ska heller inte lita till människors egen skapar- och utvecklingskraft, utan medelst morot (+ kronor) och piska (- kronor) få dem att hålla sig till den väg som bestämts uppifrån.

Och detta förutsätter förstås att beslutsfattarna (läs politiker) idag bestämmer sig för vilken smal väg hela landet ska gå, för att visa resten av världen att det går att skapa ett energisnålt och kemikaliefattigt samhälle.

Miljöminister Lena Ek och landstingsrådet Gustav Andersson (båda Centerpartiet) är antagligen väl insatta och medvetna om vad som behöver göras. Men det finns inga indikatorer på att de får med sig alliansen.

Idag finns ingen vilja hos politikerna. Det är tveksamt om socialdemokraterna förstår vad som behövs. Hur ska vi få dem att förstå att det faktiskt är vad folket (väljarna) vill ha? På konferensen (där Miljöpartiet saknades) var det Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, som fick de starkaste applåderna. Han var tydligast med vad som verkligen behövs.

LÄS MER
Miljöpris: Djur och natur i kronor och ören  DN 22.11.2012
Volvos pristagare sätter prislapp på naturens tjänster  Volvo 20.11.2012
Belönad forskare ser mörk klimatframtid  DN 20.11.2012
Laureate 2012  Volvo Environment Prize
Prize Seminar and Award Ceremony November 19-21 Volvo Environment Prize
Scientist Gretchen Daily Awarded Volvo Environment Prize  Nature 11.9.2012
Natural Capital Project
Ekonomi och hälsa  Läkare för Miljön

MINA BLOGGAR
Socialdemokraterna
Ekonomi
Klimat
Energi  


http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar