måndag 13 augusti 2012

Eldfest i Österbybruk

2000 andra åkte till Hesselby Folk Festival (engelska) i lördags, men inte jag. I stället tog jag min gamla campingbuss (VW) till Österbybruk för att plocka vinbär. När jag ändå var där passade jag på att besöka norra Upplands stora begivenhet: Eldfesten i simbadet. 


För att försörja järnbruket med vattenkraft året om dämde man för 400 år sedan upp ett antal småsjöar som småningom rinner ut i Fyrisån. Stordammen blev så stor att man i Uppsala domkyrka bad bönen "Bevara oss från ... och Österby stora damm".Vallen som dämmer in Stordammen har möjliggjort simbadet med djupt vatten. Där har bedrivits simundervisning och simmärkestagning. För 77 år sedan beslöt man att fira simavslutningen med en eldfest - de duktiga ungdomarna simmade med facklor i händerna i mörka augustinatten.

Duktiga hantverkare och tekniker i bruket såg till att festen utvidgades. Man kompletterade med dans. Så tillverkade man ståltrådsställnigar i olika former, klädde dem med olikfärgade glödlampor och lät dem komma upp från botten. Fyrverkeri lades till. Numera även nöjesfält. Varje år verkar det vara något nytt. Så här har man hållit på i 77 år, med undantag för ett par år då simföreningen inte mäktade. Ungdomar bildade Simbadsföreningen och återupptog traditionen.

Läser man om eldfesten står det överallt "Kan inte beskrivas! Måste upplevas!" Och det stämmer. Facklorna i vattnet, ljus-, vatten- och fyrverkerikonsterna, synkroniserad musik, mörkret som lägrar sig över dammen bortom simbadet - allt är helt otroligt och absolut osannolikt. Gång på gång tappar man hakan. Årets fyrverkeri var helt makalöst.

Att detta kan uppstå på en plats med 2000 invånare, som de flesta svenskar inte hört talas om, är fantastiskt. Det är synd om alla som inte varit där. Med bil tar det 1,5 timmar från Stockholm. Annars är det Upptåget + buss som gäller. Vill man bo över är det stuga på campingplatsen eller värdshuset Gammeltammen som gäller. Eldfesten äger rum på tältplatsen, och vandrarhemmet i Dannemora är inhyrt av den nyligen återinvigda gruvan.

Passa samtidigt på att besöka vallonbruket: världens enda bevarade vallonsmedja, smedjebostaden, herrgårdsparken och utställningen i ånghammaren. Och förstås Storrymningen vid Dannemora gruva! Det var här våra stora krig finansierades, och det var härifrån vapenstålet kom.

Kom sedan tillbaka till Sveriges enda riktiga karneval, Knutsmasso, på tjugondag Knut (13 januari) i ett annat vallonbruk, Gimo.

LÄS OCH SE
En fest utöver det vanliga  UNT 9.8.2010
Eldfesten tar priset  Radio Upplands kulturpris 2010
Eldfestens fyrverkeri  Youtube 2010

http://intressant.se/intressant 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar