måndag 2 april 2012

Upphandling ännu svårare än jag trodde

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!


År 2000 fick jag införd i Läkartidningen en kritisk artikel om vad "mångfald i vårdens drift", dvs privatisering med LoU, lagen om offentlig upphandling, som tvingande instrument. Den har varit publicerad här som följetong.

I princip allt jag skrev om har slagit in. Men det var många saker jag inte förutsåg - t.ex. riskkapitalbolagens existens och deras inträde på den riskfria "marknaden" välfärdstjänster. Jag insåg heller inte att det är människor man säljer ut - patienter, brukare, personal. Byggnader eller företag utan dessa människor är inte mycket värda.

Det är en självklarhet att företag inte vill lämna ut det som man betraktar som företagshemligheter och som andra skulle kunna dra fördel av. Capio gick så långt att Stockholms läns landsting enligt DN Stockholm funderade på att först ta tillbaka sjukhuset i egen drift innan man åter gick ut med upphandling.

Samtidigt har Caremas varumärke enligt SvD blivit så skadat att Carema betraktas som "osäljbart". Enligt folkpartisten Lars Bergsten räknas goodwill i miljarder och materiella tillgångar endast i hundratals miljoner. De som investerade i köpet av Carema för att i några år hösta in stora vinster för att sedan sälja med ännu större vinst tycks ha fallit på eget grepp. Men en forskare på Handelshögskolan är förvånad - detta hade han inte förutsett! Vilket lika förvånat kommenteras av nätverket Gemensam.

Att beslutet att inte sälja St Görans patienter till ett nytt riskkapitalbolag gör att vård- och effektivitetsförlusterna blir mindre. En representant för sjukhuset som intervjuades i DN var lättad. En ny ägare hade betytt oro bland personalen och många avhopp, vilket i sin tur hade lett till "produktionsförluster".

Att verksamheten enligt avtalet ska bli bättre för 120 miljoner kr mindre per år är en annan sak. Man ska inte avskeda, trots att personalkostnaderna utgör den större delen av kostnaderna. Men man ska ersätta telefonsamtal med kontakt över nätet, bl.a. tidbokning. Kanske man kan förhandla ner hyran med landstingets egna fastighetbolag Locum? Då blir förstås dess vinst och landstingets intäkter mindre, men det drabbar ju inte Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Dessutom blir Capio St Göran kanske tvungen att betala in mer skatt. Enligt Dagens Industri 7/10 2011 har företaget utretts av Skattemyndigheten med anledning av att bolaget betalat endast 16 700 kronor i skatt på en vinst på 481,6 miljoner kronor. Om reglerna nu ändras, som det låter på Reinfeldt - Borg, måste det väl betyda mindre pengar till personal? För man tänker väl inte minska vinstmarginalen och lönerna till de högsta positionerna?

Eva Franchell skriver: "Politiker har tvingats abdikera och i stället är det advokater och businessmänniskor som tagit kontroll över sjukvården. Så tar man hand om stockholm­arnas skattepengar. Man hemlighåller förhandlingarna och sedan ställer man till en sjudundrandes prisutdelning när beslutet väl är fattat. Patienterna? Ja, de berördes knappast alls under gårdagens presskonferens." Även professionen har tvingats abdikera, för politiker och tjänstemän.

LÄS MER
Miljardaffär var på väg att stoppas  DN 2.4.2012
Konkurrensverket: Kan överprövas  DN 2.4.2012
Varför är Handelshögskolan så överraskad?  Jan Wiklund, Gemensam 1.4.2012
Carema tung last för riskkapitalet  SvD 28.3.2012
Riskkapitalbolagen och kommunerna  Folkpartiet Järfälla 15.3.2012
Låt Stockholm bli en skatteparadisfri zon  Birgitta Sevefjord 5.12.2011
Mångfald i vårdens drift leder till försäkringsfinansierad drift. Läkartidningen 2000;39:4339-43. Reviderad version.

MINA BLOGGAR
Mina bloggar om konkurrens
Människor säljs på auktion till riskkapitalbolagen  8.11.2011
Bojkott av Carema och Attendo i valfrihetens namn?  28.10.2011
Näringslivet tär på vår välfärd  26.10.2011

ANDRA BLOGGAR OCH ARTIKLAR
Ett hjärta rött 
Röda Malmö 
Peter Andersson 
Birgitta Sevefjord Aftonbladet 28.3.2012  
Offensiv 
Eva Franchell  Aftonbladet 28.3.2012
Storstad 
Sathyagraha 

http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

  1. Bra och informativt. Kommer följa din blogg framöver.

    Mvh Mikael Hägne
    Bloggen Satyagraha

    SvaraRadera