lördag 17 december 2011

Ska Storstockholm se ut som en 1880-talsstad?

Stadsliv AB har som motto Tycker du att man ska bygga stadsdelar som folk gillar? Det tycker vi också! Stadsliv AB tycks vara ett enmansföretag ägt av Jerker Söderlind, forskare (och lärare, antar jag) på KTH. Han är så fin att han betecknar sig "vi" - jag har inte sett någon annan som  har samma motto.

Jerker Söderlind verkar tycka om att bo med avstånd till grannarna och grönt omkring sig. Han bor i centrala Nacka, i en villa som gränsar till ett litet naturreservat med en omtyckt badsjö, ganska nära ett litet centrum. Samtidigt har han mycket goda kommunikationer, och till Nackareservatet kanske 15 minuters promenad. Det liknar mitt eget, något enklare, område på andra sidan Nackareservatet. Även här är trycket stort både på gamla villor och nybyggda flerfamiljshus, och priserna är höga.
Ska vi då tolka hans motto som att det är så vi ska bygga? Små affärscentra med små fristående flerfamiljshus, omginva av småskaliga villor på små tomter, nära till grönområden och kollektiva transporter?
Att döma av de artiklar han ("vi") lyckats få in i DN på Sthlm Debatt så har han helt andra åsikter, åtminstone när det gäller Stockholms stad. Möjligen tycker han att Nacka, Lidingö, Värmdö, Danderyd m.fl. icke tättbebyggda kommuner ska ha en helt annan typ av stadsbyggnad.

I den senaste artikeln i DN 17.12.2011 går han så långt att jag börjar undra om han driver med oss. Bygg igen Gärdet, förverkliga Österleden som en bro, gör om hela Årstafältet till Södermalm med gigantisk saluhall. Han kallar Skarpnäck (byggt som en stad) och Bagarmossen (också tättbebyggt) för "på stadsliv svältfödda stadsdelar". Han kallar den "snårskog", min smala gröna kil med de stora tallarna och där spåren efter tidigare generationers betande djur fortfarande kan skönjas.

I artiklarna framför han på ett ganska aggressivt sätt att vi medborgare inte vet vad som är bäst för oss, och att det demokratiska systemet utgör hinder för Stockholms stad ser ut som en 1800-tals stad överallt. Han efterlyser en politiker som med järnhårda nypor kör över de boende i området och sedan överlåter allt utom fasaderna till vinstmaximerande investerare. Här refererar han till Hjalmar Mehr* som genomförde Norrmalmsregleringen med motiveringen "Nedre Norrmalms fastighetsbestånd var ju uppruttet, uppsmällt under tider av spekulationshausser av privata byggherrar. De smällde upp hyreskaserner."

Å andra sidan så finns det de som anser att nya Slussen drivs igenom av starka politiker som varken tar hänsyn till opinionen, demokratiska processer eller sakkunskap. De ska dessutom haft draghjälp av arkitekter.

Men varför begränsar Jerker Söderlind sig till Stockholms stad? Hela centrala Nacka är, med hans egna ord, ett villagetto svältfött på stadsliv! Bara några minuters promenad från hans egen villa kommer man till Saltsjö-Duvnäs, där villorna är mycket stora. Tänk om man rev alla dessa villor med onödigt mycket grönt och byggde en promenadvänlig stad i stället! Om man tog bort snårskogen runt sjön och anlade kajer med små restauranger! Om man byggde en ny sjöstad längs Duvnäsviken och Skurusundet! Det tror jag skulle kunna bli attraktivt.

Rejäla stadsområden skulle också kunna byggas i andra liknande centralt belägna kommuner som Lidingö och Danderyd. Idag är det ju ett enormt slöseri när endast en familj har tillgång till en stor bit mark. Det vore ju ett bättre resursutnyttjande att bygga stad där än att bygga bort de allmänt tillgängliga grönområdena mellan de förhållandevis tättbebyggda och stadsliknande områdena i Stockholms stad.

Jerker Söderlind tycks vara ute på en enmanslobbytur. Nej, han är inte helt ensam. Det finns ett antal allianspolitiker som bl.a. tycker att en grön skogsremsa skapar otrygghet. Det finns folk i beslutsfattande ställning som tror att alla andra vill bo i stadsliknande områden. Som inte vet om att en mängd människor frivilligt överger innerstaden för att de vill bo annorlunda.

Visst, vi behöver fler bostäder i Stockholm. Men vi kanske kan tränga ihop oss lite i befintliga bostäder? Kanske vi kan hjälpa till att skapa jobbtillfällen i andra delar av vårt långa land? Kanske vi kan bygga om stora bostäder (lägenheter såväl som villor) till flera mindre? Kan vi satsa mer på kollektiva boenden av olika slag? Kan man förtäta områden där privata tomter är stora?

Från en forskare på KTH kunde man hoppas på lite vidare vyer och visioner än 1800-talsstaden. Kanske kan han hämta lite idéer från de ungdomar som deltog i IBMs jippo Stockholm - den moderna staden. De vill utveckla lokalsamhället, inklusive matproduktionen och nätverksdemokratin, samt utveckla kollektivtrafik och kommunikation på många språk och med många medel.
--------------
*Så här beskrivs Hjalmar Mehr av Pontus Dalman: "Det är fantombilden av storstadsbon i gemen. Å ena sidan beredd att betala 38 000 kronor kvadratmetern för att bo i ett ombyggt parkeringshus. Å andra sidan trotsande varje fästinglarm för att kunna rulla runt i gräset, i det uråldriga bondelandskap vi trodde att vi kunde lämna bakom oss."

LÄS MER
Småborgerlighetens diskreta charm  Sven-Erland 17.12.2011
Stockholm är i akut behov av en okänslig politiker  Jerker Söderlind, DN Sthlm Debatt 17.12.2011
Trafikmonstret äter miljön - bilberoendet måste botas  DN Sthlm Debatt 16.12.2011
Stadsliv AB 
Jerker Söderlinds blogg
Stockholm - den moderna staden  Rapport, IBM Corporation 2011
Ungdomars vision om framtidens Stockholm  Min blogg 10.10.2011
Bygg människovänligt!  Min blogg 3.10.2011
Hjalmar Mehrs hemliga sidor  DN 19.5.2002
Bagisbloggen 
Söderbysjön 
Yimby  

OM SLUSSEN
Arkitekterna bidrar till att devalvera demokratin  DN 12.12.2011
Så fördes politiker och medborgare bakom ljuset  DN 7.12.2011
Att sminka en padda: KulturSlussens nya kläder  Herbert Tingesten 24.11.2011
Slussenmyter 11: Den åttafiliga motorvägsbron  Yimby 12.12.2011   
Utblick Slussen 
Arkitekturbloggen
Slussenförslag 1992-2011
   

Jul 2011

 http://intressant.se/intressant  
Bloggkartan 

1 kommentar:

  1. Underbar läsning! Det är lätt för Jerker att sitta på höga hästar och diktera för andra hur de skall bo. Det hade känts mer trovärdigt om han själv blev påverkad av sina åsikter.

    /jacob hamacher

    SvaraRadera