lördag 3 december 2011

Landstinget säljer ut torterade människor för 1 miljon kronor

Nästa vecka fattas beslutet. Skulle det gå att få dem ändra sig? Vilket parti är känsligast?
Tortyrskadade till salu  Expressen 23.1.2012

Utauktionering av människor till lägstbjudande förbjöds 1918.

Stoppa människohandeln i Stockholm!
Fler händer i vården!

Stockholms stad säljer ut förskolebarn, skolbarn och gamlingar, med tillhörande byggnader och personal, till lägstbjudande.

Stockholms läns landsting är inte sämre. Här säljer man ut psykiskt sjuka barn och ungdomar, patienter vid St Görans sjukhus och skärgårdsresenärer. Nu har turen kommit till tortyrskadade. De säljs för 1 miljon kronor. (Foto av Filippa Reinfeldt (m).)

Kan någon förstå hur man kan göra en sådan upphandling? Man har två beprövade enheter, som båda har utvecklat kunskapen om hur man ska behandla patienter med posttraumatiskt stressyndrom. Den äldsta, som har 26 års erfarenhet och var den första i landet, har fått sköta 40%, den yngre, med förankring till forskningen, har fått sköta 60 %.

Eftersom landstinget inte vill bedriva den här vården i egen regi måste det, enligt den svenska versionen av Lagen om offentlig upphandling (LoU), göra en upphandling. Då skriver man ihop underlaget så att priset ska bli utslagsgivande!!! Det finns stora möjligheter att lägga in och uppvärdera kvalitet, erfarenhet, forskning, utvecklingsarbete mm.

Nu ska alltså en enhet som aldrig någonsin arbetat med liknande verksamhet få 60 %!!! Den yngre enheten får 40 %. Den äldsta - ingenting alls!!! Och varför? tja, den "vinnande" enheten begärde en lägre summa för de tortyrskadade - precis som när barnen auktionerades ut till lägstbjudande bönder före 1918.

Skulle ett privat företag gjort så? Nej, knappast. Hade det varit missnöjt med de gamla leverantörerna hade man antagligen i första hand diskuterat pris och förändring. I andra hand hade man antagligen upphandlat en mindre del av verksamheten, dvs. gett en ny aktör möjlighet att visa vad den kan och successivt bygga upp en verksamhet av tillräckligt god kvalitet till rätt pris. Då hade man dessutom fått en reell konkurrens, med tre leverantörer i stället för ett oligopol med två leverantörer. Det hade kunnat stimulera till ett förbättringsarbete hos alla tre!

Henrik Almkvist 1 och 2Min gamla kollega och chef, numera SLLs chefläkare Henrik Almkvist tycks vara den som är ansvarig för denna upphandling. "Det vore att rigga upphandlingen" lär han ha sagt om att man kunde ha haft kunskap och erfarenhet med som ett kriterium. Henrik, du är läkare, och du borde veta vad kunskap och erfarenhet är värda! Jag skäms!

LÄS MER
FN:s tortyrkonvention eller marknaden - vad väger tyngst?  DN 3.12.2011
Hur ska vi få bättre vård om vi inte ens får efterfråga det? Åsa Carlsson 3.12.2011
Man upphandlar bort 26 års erfarenhet  DN 2.12.2011
Enkät gav bra betyg  DN 2.12.2011
Överklagan om vård av tortyroffer  DN 30.11.2011
Röda Korset förlorar upphandling om vård av tortyroffer  Expressen 30.11.2011
Idrottshallarna ska förbättra folkhälsan, inte aktieutdelningen  DN 1.12.2011
Så avgör vi på landstinget vad som är bra vård  Henrik Almkvist, Newsmill  10.9.2009 (uppdaterad 2.11.2011)

Mina bloggar om människohandel


http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar