måndag 19 december 2011

IBM och ungdomars visioner - olika uppfattningar!

Nu börjar redovisningen från IBMs jippo på Stadshuset i oktober finnas på nätet - dock inte på IBMs egen hemsida. Andreas Lundgren bloggar om "en smartare planet". En film finns på Youtube och en rapport på bloggen.

Min sammanfattning av eventet blev att de närvarande ungdomarna vill
- Utveckla lokalsamhället, inklusive matproduktionen och nätverksdemokratin;
- Utveckla kollektivtrafik och kommunikation på många språk och med många medel.

I filmen betonar ungdomar utbildning, integration och samverkan. Någon, troligen från IBM, talar om medborgardialog och medborgarinteraktion. 

Andreas Lundgren i sin blogg lägger i stället tonvikten vid FÖRETAG. Han använder uttryck som tillväxt av företag, konkurrens- och attraktionskraft, företagen integreras i utbildningen. Innovation verkar ha samband endast med företag. 

I mitt minne nämdes företag och företagande mer som bisatser, kanske medel, men inte mål. Ordet tillväxt kan jag inte komma ihåg användes över huvud taget! Det var ganska tydligt att förvärvsarbete endast är en del av livet i den moderna staden. Man kunde snarare ana att oavlönat samarbete ska få en växande plats. 

Vi vet att vår västerländska värld står inför en enorm utmaning när vi inte längre har tillgång till rikliga mängder billig energi. Med allra största sannolikhet kommer energipriserna stiga drastiskt inom en snar framtid. Innovationer i detta läge borde handla om hur vi kan bygga upp och utveckla en stad som drar enormt lite energi, både för byggnader, transporter och mat.

Att uppmuntra ungdomarnas idéer om det goda närsamhället, som inte bygger på konkurrens utan i stället samarbete, vore mer framgångsrikt än att planera för transformation av invandrartäta stadsdelar till flashiga förorter.

LÄS MER
Stockholm - den moderna staden  Film på Youtube
Stockholm - den moderna staden  Rapport, IBM Corportation december 2011
15 smarta idéer för den moderna staden  Andreas Lundgren, En smartare planet 7.12.2011
Pressrelease  7.12.2011
Den ekonomiska kollapsen kommer allt närmare  Läkare för Miljön 18.12.2011
Dialog för framtiden  Frida Nilsson, Motivation.se 13.12.2011
När unga får bestämma   SvD 9.12.2011

MINA BLOGGAR
IBM och ungdomars visioner - vad blir nästa steg?  15.12.2011
Ungdomars vision om framtidens Stockholm  12.10.2011


Jul 2011

Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

http://intressant.se/intressant  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar