torsdag 15 december 2011

IBM och ungdomars visioner - vad blir nästa steg?


För några månader sedan blev jag inbjuden av IBM att vara med och fira deras 100-årsdag i Stadshuset, tillsammans med andra beslutsfattare (jag visste inte att jag hör dit) och ett antal ungdomar. Ungdomarna presenterade sina visioner för Stockholm i framtiden. De kan sammanfattas
- Utveckla lokalsamhället, inklusive matproduktionen och nätverksdemokratin;
- Utveckla kollektivtrafik och kommunikation på många språk och med många medel.
Jag blev nu ombedd att fylla i en utvärderingsblankett på nätet. Idag kommer jag inte ihåg så mycket, annat än att det är fantastiskt fint att äta middag i Gyllene salen. Tyvärr tror jag inte att det här jippot kommer att förändra världen i någon nämvärd mån. Ungdomarna ville ha mer inflytande, mer gehör för sina frågor - men det tror jag inte att de får. De nämde inte konkurrens, skatter, privat företagsamhet, styrmedel eller finansiering. Kanske inser de att inget av detta kan vara själva målet. Möjligen kan de utgöra medel för att nå målet, men det diskuterades inte hur målen ska nås.

Dagens politiker anser att konkurrens och privat företagsamhet är prioriterade mål. De kommer därför knappast att använda sig av styrmedel som leder mot ungdomarnas mål.

När jag fyllt i blanketten slussades jag vidare till rapporten från eventet. Kul att läsa den! Förutom en bild på mig själv hittar jag några av de "servettanteckningar" jag satte upp på tavlorna.

Nu är frågan vad nästa steg är. Jag antar att Sten Nordin (m), som deltog på kvällen, får ett ex av rapporten. Men får motsvarande politiker i kranskommunerna någon? Hur kommer IBM att sprida dessa synpunkter bland politikerna? Bland ungdomar i förorterna? Blir det någon uppföljning? Seminarier med politiker och ungdomar ute i stadsdelar och förorter?

Jag hittar inte rapporten ens på IBMs hemsida. Kanske är det bara vi som var med som någonsin kommer att se den.

LÄS MER
Ungdomars vision om framtidens Stockholm  Min blogg 12.10.2011
Stockholm - den moderna staden  Rapport, IBM Corporation 2011


http://intressant.se/intressant

2 kommentarer:

 1. Hej, jag vill börja med att tacka för att du var med på Stockholm - den moderna staden. Ett samarrangemang mellan Stockholms Stad och IBM med andledning av företagets 100-årsdag.

  Vad gäller spridning och framtiden kan alla bidra med sin del baserat på den erfarenhet och kunskap vi fick vid mötet och har med oss sedan tidigare, så också IBM.

  Vi på IBM sprider rapporten och filmen (http://www.youtube.com/watch?v=e6DN_KTGk10) just nu genom pressen, bloggar, twitter och via alla er 400 som deltog. Vidare kommer vi att ha med detta som ett ämne vid möten, konferenser under 2012, och då inte bara i Stockholmsområdet. Vi hoppas och tror att detta kommer ge ringar på vattnet.

  I mitt blogginlägg (http://www.ensmartareplanet.se/2011/12/07/den-moderna-staden-2/) berättade jag också att IBM kommer titta närmare på 4 av idéerna, initialt, för att se på vilket sätt vi kan bidra för att ta dem närmare ett förverkligande. Antingen som egna projekt eller del av redan pågående.

  Din idé om kranskommunerna tar jag till mig. Tack.

  Mvh // Andreas Lundgren

  Pressreleasen hittar du här: http://www-03.ibm.com/press/se/sv/pressrelease/36170.wss

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar! Det ledde raskt till ett nytt inlägg http://ingrideckerman.blogspot.com/2011/12/ibm-och-ungdomars-versioner-olika.html. Jag hoppas på ny kommentar!

  SvaraRadera