tisdag 15 november 2011

Bojkotta Apotek Hjärtat!

Nu vet snart varenda kotte vad ett riskkaptalbolag* är och vad de innebär för vård, omsorg och skattepengar. Min bild** nedan förstås bättre. (Bilden borttagen av utrymmesskäl.)
Nu blir det räfst och rättarting, förhoppningsvis, när det gäller äldrevården. Kommer åtgärderna att täcka in även skolan? Och hur ser det ut i dagens förskolor? Är det någon som tittat på det?

Vi har ju numera "valfrihet" även när det gäller apoteken. Det gäller åtminstone om vi bor på större orter. Budskapet är att vi ska kunna välja mellan olika företag. Tanken är att företagare och företag ska gynnas, för det är bra för - jorden? Gaia? några av oss? För oss vanliga människor, framför allt dem som behöver mediciner, blev det ofta en försämring.

Vi har ca 1 200 apotek i Sverige. Apoteket AB ägs av staten, dvs av oss. Apotek Hjärtat ägs av riskkapitalbolaget Altor vars fonder är registrerade i skatteparadiset Jersey. Bland annat investerar man i oljeutvinning. 150 apotek är anslutna till Apoteksgruppen och drivs som småföretag. ägs av oss svenska medborgare. Övriga apotek ägs av olika företag, bland annat riskkapitalbolag. 

En bortglömd kulturhistorisk förlust är apoteksnamnen. I 500 år har apoteken haft namn, oftast djurnamn. Nu tycks det bara vara Apoteket AB och Apoteksgruppen som behållit de gamla namnet. Hur många kulturhistoriska namn har försvunnit när företagens varumärken ska trumfas in?

Vi har ett litet trevligt närapotek. Det är snart två år sedan jag var där - det ägs numera av Apotek Hjärtat. I stället har jag fått bekväma mig till utflykter för att hitta Apoteket AB. Det har blivit fler sådana nu, så jag behöver inte dra lika långt.

Jag önskar att vi är många som bojkottar Apotek Hjärtat!

-------------------

*Helena Casserlöv-Kvists beskrivning: Mjuka värderingar måste stå åt sidan när ägarnas kapital ska öka så snabbt som möjligt. Riskkapitalbolagens enda uppgift är att öka värdet på ett företag så mycket som möjligt under en viss tidsperiod, oftast inte längre än fem år.

** Investeringarna i dagens ekonomiska system är människors arbete och råvaror från jorden. Diverse olika marker och spelkort utvecklas och används i ett jättelikt hazardpokerspel. Den som vinner kan använda vinsten för eget nöje eller stoppa in dem i systemet igen. Förlusterna drabbar helt andra, dvs människorna och jordens ekosystem. Vinnaren kan aldrig förlora.

MINA BLOGGAR
Läkemedelsvärlden om apoteken  12.9.2011 
Reglera apoteken mera!  8.8.2011

LÄS MER
Dålig koll när apoteken såldes ut  SvD 15.11.2011
Vi borde bojkotta Mestop och Hjärtat  Kultur-Sören, HD 15.11.2011
Vårdskandaler sätter skattemoral på spel  Carl Schlyter (mp), SvD Brännpunkt 11.11.2011
Apoteket  Mamma Muh 11.11.2011
Kvalitet och människor går före systemkritik  Thomas Böhlmark 10.11.2011 
Borg vill stoppa skatteflykten för apoteken  SR 9.11.2011
Apoteken vill ha större subventioner  Expressen 9.11.2011
Nu får vi betala ännu mer för att apoteken ska bli ännu fler  Expressen 9.11.2011
Dumma bidragstagare  Lasse Strömstedt 9.11.2011


Länkat till intressant.

1 kommentar:

  1. Tänk om jag kunde bojkotta Hjärtlösa. Jag har 3 mil på dåliga vägar till närmaste Apoteket AB. Vårt apotek var jättetrevligt ända tills Hjärtlösa tog över - nu är väntetiderna enorma och den gamla trevliga personalen har slutat.
    Dessutom får jag betala extra när de ta'r hem mina mediciner. Varför förstod jag aldrig för den invandrade receptarien talar så erbarmeligt dålig svenska, att jag gav upp när jag frågat om tre gånger.
    Margaretha

    SvaraRadera