torsdag 17 november 2011

Politiker tjänar mammon hellre än väljarna?

Inte nog med att familjen Reinfeldt i början av 2000-talet tjänade pengar på välfärdstjänster i Täby. Kristina Axén-Olin, f.d. moderat finansborgarråd i Stockholms stad, har varit rådgivare åt Carema.

Men det andra blocket är inte oskyldigt. Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet och socialdemokrat på högerflanken, är den andra av Caremas vårdgivare. Han talar sig varm för friskolor och valfrihet.

Eva Brunne, biskop och Elisabet Pettersson, stiftsadjunkt, skriver många tänkvärda ord i DN.se 16.11.2011:

"Varför har ingen brytt sig om att ta reda på de minst sagt intressanta ägarstrukturerna förrän nu? Eller snarare, varför har de som velat diskutera detta avfärdats? Strömmen av rapporter om missförhållanden i vården har levt sitt eget liv i medieflödet, ett liv i marginalen utan att egentligen ges plats i det politiska finrummet. Man frestas tro att det har funnits en tyst politisk konsensus kring att missförhållanden och vanvård på sina håll ändå i stort, är ett grus i maskineriet som man får leva med.

-- Det är djupt problematiskt att dessa händelser bemötts med ett apologetiskt tonfall från berörda beslutsfattare. Det har talats om ruttna äpplen och undantagsfall, men äldrevården har dragits med skandaler av den här typen i många år. Företagen har kommit och gått. De har möjligen bytt namn och struktur, men profitkulturen har bestått.

-- När röster nu höjs för att skärpa kontrollen av både vårdföretag och offentliga boenden, måste det poängteras att ökad kontroll är ett dåligt incitament för att få verksamheter att bli etiska. Etiken måste grundläggas från början. Den byggs underifrån och uppåt med erkännande av och tillit till dem som arbetar närmast brukare, deras kunnighet, deras omsorg och professionalitet."

Jag kunde inte skrivit det bättre själv.

DET BEHÖVS FLER HÄNDER I VÅRDEN. 

I Stockholms läns landsting forsätter man att auktionera ut människor, vilket blev förbjudet i lag 1918.

LÄS MER
Man kan uppenbarligen inte tjäna både Gud och Mammon  DN.se 16.11.2011
Kristina Axén-Olin: Det finns ingen bindning mellan mig och Carema  DN 14.11.2011
SVT lät rådgivaren  försvara Carema  Dagens Media 14.11.2011  
Folkbladet-chef får lön av vårdföretag  Norrköpings tidningar 10.6.2011
Valfriheten förbättrade vårt stelbenta välfärdssystem  Widar Andersson på om SNS-rapporten. Newsmill 7.9.2011
Frihet eller slaveri? Ägandet är i vägen för Gud  DN Insidan 4.8.2009

Fortsatt människohandel i Stockholms läns landsting  Min blogg 16.11.2011


http://intressant.se/intressant 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar