tisdag 4 oktober 2011

Våra ariska gener från neanderthalarna

Jag är skeptisk till mycket av det "moderna", bl.a. en del forskning. Men när det gäller att spåra vår bakgrund tycker jag det är enormt spännande. Blonda nordbor, gemensamma gener med neanderthalarna, utvecklade kulturer på stenåldern, hur uppstod livet och hur försvann livsformer ... You name it! På vägen när jag skriver denna blogg hittar jag hur det gick till när Flying spaghetti monster, enligt "pastafarianismen", skapade världen. Bara en sådan sak! ;-)
Jag har läst Maria Hagermans Försvunnen värld där hon, utifrån de arkeologiska fynd som gjorts innan E4:an utanför Uppsala byggdes, beskriver hur en utvecklad kultur, med förmåga att bygga riktigt stora hus och medförande boskap, för 4 000 år sedan anlände till det nya landet som steg upp ur havet. Hon beskriver likheter med fruktbarhetskulturer i södra Europa, och hur de fortsatte ha kontakter med framför allt sydöstra Europa. Hon beskriver hur kulturen förändrades från en tämligen jämlik med nästan osynliga gravar, till en hierarkisk där Oden inträdde och stora gravhögar för bemärkta män uppfördes. Vikingarnas resande var bara en fortsättning på förfädernas.

I Gryning över Kalahari beskriver Lasse Berg utförligt människans olika utvecklingslinjer, från det vi skilde oss från apornas utvecklingslinje. Tänk att det funnits så många olika människotyper, och tänk att det var just vi, homo sapiens, som överlevde! Nästa bok blir nog Skymningssång i Kalahari.

Nu läser jag Jörgen Sjöströms På spaning efter livets ursprung. Där färdas vi bakåt i jordens historia, tills dess att det första livet uppstod. Här ser vi den ena arten efter den andra uppstå och gå under, ibland i stora massdödar. Om alla arterna skulle ha överlevt till idag hade det blivit trångt!

Den nya forskningen visar att när några från vår art lämnade Afrika så fanns den uråldriga neanderthalaren på plats på den eurasiska kontinenten. Vi levde parallellt mycket länge. Vi var inte speciellt olika, lika långa, lika muskulösa, åt samma mat. Båda var vi tämligen intelligenta, vi var skickliga jägare, vi begravde våra döda, vi smyckade och sminkade oss, vi gjorde musik. Och nu vet vi att vi fick barn tillsammans. Kanske var det inte större skillnad på den tiden än vad det är mellan eskimåer och svenskar idag?

De små grupper som vandrade ut ur afrika var svarta med bruna ögon. Fortfarande har majoriteten av jordens befolkning svart hår, bruna ögon och mörk hy. Men någonstans, troligen i nordeuropa, uppstod det mutationer som tog bort effekten av vissa gener. På så sätt uppstod blont hår, blå ögon och ljus hy. Det spekuleras i att detta skulle vara sexuellt attraktivt och att det är anledningen till att mutationerna, som annars anses värdelösa ur evolutionär synpunkt, fortlevt och spridits.

Idag tycks denna pigmentbrist blivit ett sorts ideal. Blå kontaktlinser, blekning av hår och hud lär vara inne på sina håll. Liksom borgerliga kvinnor i Sverige för 100 år sedan täckte huden på sommaren undviker min indiska "dotterdotter" solexponering för att inte bli onödigt mörk.

Aryanerna var ett folk som invaderade den indiska subkontinenten norrifrån. De var ljusare än urinnevånarna, och blev en överklass. Där hämtade Hitler sin beteckning arier för människor med "rätt" arvsmassa, dvs oss ljushåriga blåögda med gener från neanderthalarna.

Vi står inför stora förändringar när våra ekosystem når tipping points, dvs förändras på ett oåterkalleligt sätt. Risken är stor att det kommer att innebära lidande för många människor. Men sett ur evolutionär synvinkel är det kanske ingen katastrof. Det finns stora chanser att arten homo sapien överlever, om än väsentlig reducerad, och under andra levnadsvillkor. Skulle vi dö ut är det bara att konstatera att vår tid på jorden som art blev tämligen kortlivad, jämfört med många andra arter. Neanderthalarna överlevde mycket längre.

LÄS OCH LYSSNA
Vår släktskap med neanderthalarna  SR Nordegren i P1 28.9.2011
Moder jord och antirasism  Hans Norebrink 5.3.2011
Blåögd vetenskap och  journalistik  Åsa M Larsson 10.2.2008 
Samma genvariant bakom alla blå ögon  Malin Sandström 3.2.2008
Alla blåögda härstammar från samma förfader  SvD 31.1.2008
Blond  Svenska Wikipedia
Flying spaghetti monster  Engelska Wikipedia

Thomas make over till Homo Neanderthalensis

Länkat till intressant.    

2 kommentarer:

 1. Här är min teori om det proto-germanska folkets ursprung:

  http://www.keyoghettson.com/2010/11/proto-germanic-people_30.html

  SvaraRadera
 2. Jag är inte historiker och har aldrig hört talas om proto-germanska folk. Man kan nog inte förlita sig bara på de gamla sagorna som beskrev saker som hänt flera århundranden innan, dessutom i en gudavärld.

  Folk har vandrat, ersatt varandra, besegrat och besegrats. Under tiden har de växlat inte bara gener utan också språk, kultur, musik, matvanor etc. Vad är vad?

  Kåldolmar, madrass och pyjamas är turkiskt. Hamburgare är tysk-amerikanskt. Vi dansar ringdanser och delar ut korten medsols, men i sydöstra Europa och Asien går de motsols. Min bästa vän, helsvensk, är antagligen ättling till Napoleon. En annan till en vallon.

  Visst är allt detta spännande?

  SvaraRadera