tisdag 25 oktober 2011

7-8 miljoner stockholmare saknas för god arenaekonomi

En liten notis i dagens DN fångar min uppmärksamhet. Den handlar om de två stora arenor som byggs i Stockholm just nu, Nationalarenan i Solna och Stockholmsarenan vid Globen. "Det saknas sju åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma" säger Dan Persson, ekonomisk expert på arenafrågor.

Jag är totalt sportointresserad och har inte följt med. Men jag börjar söka och hittar en del artiklar. 

Philip Lerulf och Arvid Malm kritiserar arenafebern i Sverige hårt. De inleder: "Sedan några år tillbaka råder arenafeber i hela Sverige. I både stora och små kommuner planeras och byggs det för fullt. Förväntningarna är genomgående högt ställda. Arenan ska bli en mötesplats, den ska vara ett centrum för upplevelser, arenan ska användas i stadens marknadsföring, den ska locka besökare, locka investeringar och så vidare. Kort sagt tillskrivs en ny arena i kommunen en lång rad mervärden som är mycket svåra att mäta och som det många gånger är närapå omöjligt att räkna på."

Dan Persson i SVT Sportnytt: "Det saknas sju-åtta miljoner stockholmare för att de ska bli lönsamma."

Om AIKs upphandling av arena: "Det enda vi vet med säkerhet är att AIK:s indirekta bidrag från antingen Stockholms eller Solnas skattebetalare som bär förlusterna kommer att vara högre än vad någon annan fotbollsklubb får."

Eva Cooper i Almedalen: "Investeringar i arenor tillhör knappast välfärdens kärna, inte ens kommunernas obligatoriska uppgifter." 

Jag tyckte inte ens Globen var någon god idé. Jag tar för givet att jag fortfarande betalar den med mina skattepengar.

Och vad heter egentligen arenan i Solna - Nationalarenan eller Swedbank arena? För det blir väl inte två arenor? Att Stockholmsgloben numera heter Ericsson Globe har nog gått in. Än så länge verkar Stockholmsarenan heta Stockholmsarenan. Fråga är hur länge.

Är det rätt använda pengar? Kommer de att komma skattebetalarna till godo genom någon form av ökad omsättning i det privata näringslivet och mer inbetalda skatter från små och stora företag? För det är väl så som politikerna tänkt sig?

LÄS MER
Arenakrig i Stockholm  SvT Sportnytt 24.10.2011
Arenakrig befaras med två arenor  SR P4 24.10.2011
Skattebetalarna får ofta stå för notan vid arenabyggen  DN 24.9.2011
Almedalen 2011: Arenafeber Stockholm  Skattebetalarna 7.7.2011
Grattis AIK till det bästa arenaavtalet någonsin  Dan Persson, Idrottens affärer 6.6.2011
Stockholmsarenan  Frågor och svar
Stockholmsarenan 
Swebank arena 
Nationalarenan 
Ericsson Globe 

Länkat till intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar