tisdag 3 mars 2015

Unga svenskar smittas av mässlingen utomlands

Nu har det hänt - det som gör att jag har svårt att förlåta de föräldrar som låter sina barn gå ovaccinerade genom livet, utan att uppmana dem vaccinera sig innan de reser utomlands.

En ung göteborgska reste utomlands - inte längre än till Tyskland. Men det räckte. Hon insjuknade med mässlingen. Eftersom mässlingen inte längre finns i Sverige så har hon inte haft en chans att skaffa sig immunitet.

Som vid alla "barnsjukdomar" blir man mer sjuk om man drabbas som vuxen än som barn. En femtedel av personer över 20 år får infektioner som kräver antibiotika, t.ex. lunginflammation. Än så länge har vi antibiotika som biter - men inte längre bort än i Italien finns bakterier som är resistenta mot alla kända antibiotika. Den som blir smittad av mässlingen utomlands kan mycket väl samtidigt blivit smittad av multiresistenta sjukdomsframkallande bakterier.

I andra europeiska länder är vaccinationsgraden i befolkningen inte lika hög som i Sverige. Det gör att mässlingen kan sprida sig och orsaka smärre epidemier. I länder som drabbas av ekonomiska kriser, t.ex. Grekland, minskar vaccinationsgraden ytterligare. I vissa länder i Afrika och Asien har mässlingsvaccinationen inte slagit igenom eller hämmats av krig och oro. Unga svenskar som reser utomlands kan inte gardera sig mot mässlingssmitta - inte heller polio och andra "barn"sjukdomar.

År 2013 lyckades en hemvändande turist smitta ner 17 personer i Uppsala, inklusive barn under 18 månader och en gravid kvinna. Hur många ovaccinerade kommer att smittas av göteborgskvinnan?

Senaste året har 22 000 fall rapporterats från sju europeiska länder. Under 2010 dog 140 000, de flesta barn, av mässlingen globalt.

Läs mer
Mässlingsutbrott sprids till Sverige  Dagens Medicin 2.3.2015
Mässling konstaterat i Göteborg  P3 28.2.2015
Mässling fortsätter att orsaka utbrott  Folkhälsomyndigheten 17.2.2015

Mina bloggar
Mässling åter i Sverige?   28.2.2013
Tvångsvaccinering och vaccinationsregister  29.12.2012


http://intressant.se/intressant


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar