söndag 1 december 2013

29 ÅR SEDAN GIFTKATASTROFEN I BHOPAL, INDIEN - när Union Carbides fabrik släppte ut giftiga gaser över 500 000 sovande människor

Det är nu 29 år sedan sluminvånarna i Bhopal vaknade av andnöd och hosta. Det sved som eld i ögon och luftvägar. En del hann inte upp ur bädden. De övriga flydde mot sjukhuset - många av dem förgäves. Ungefär 8 000 människor dog under de första dygnen. Därefter har kanske 10 000 eller 20 000 dött i gasrelaterade sjukdomar. Man bedömer att 100 000 personer av de 500 000 som exponerades för gaserna har permanenta skador.


Det var från Union Carbides fabrik för tillverkning av bekämpningsmedel som det giftiga gasmolnet spred ut sig. Det innehöll metylisocyanat, cyanid, fosgen och många andra ämnen. Olyckan var väntad eftersom många tillbud skett tidigare och säkerheten var eftersatt.

Giftig avfall från tillverkningen dumpades i en plastbeklädd grop utanför fabriksområdet. Därifrån har det i mer än 30 år läckt gifter ner i grundvattnet. De som från fattiga byar flyttat in till Bhopal och bosatt sig runt fabriken är hänvisade till att dricka detta vatten. Frekvensen missbildade barn är ovanligt hög. 

Fortfarfande pågår kampen för rättvisa och hjälp. Dow Chemical, som köpt upp Union Carbide, frånsäger sig allt ansvar. Detta kan jämföras med det ursprungligen svenska företaget ABB som, enligt amerikansk lag, fick ta över skadeståndsanspråken då de köpte ett asbestföretag.

Den 2 december kommer en stor demonstration äga rum i Bhopal. 

Filmen Bhopali är en dokumentär av ovanlig kvalitet. Här finns brännande färska bilder från demonstrationer, en rad intervjuer, reportage om de handikappade barnen och filmer från 1984. Färgerna, ljuden, miljöerna är där - det är bara lukterna som saknas. Den enda kopian i Sverige finns hos mig. Vill du se den? Kontakta mig på ingrid/at/eckerman.nu, 08 600 15 56 eller 070 55 73 193.

Jag är författaren till The Bhopal Saga - causes and consequences of the world's largest industrial disaster. Det har lett till att jag är persona non grata i Indien. År 2010 blev jag, trots att jag hade visum, hemskickad med vändande plan. Det visar vilken känslig fråga detta fortfarande är för de indiska myndigheterna.

Jag är väldigt ledsen över att inte kunna hälsa på min familj och mina barnbarn i Bhopal.

Bhopali the movie

Uttalande 2013 från överlevandes organisationer  

Min hemsida

Pressrelease 2012

Wikipedia

The Bhopal Medical Appeal

Chingari Trust


http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar