tisdag 17 december 2013

Folket och nazisterna i Kärrtorp

Nytt möte söndag 22 december kl 12! Det missar jag inte!

Läs polisernas egen berättelse! TACK!

Jag missade manifestationen mot rasism igår 15 december. När jag såg affischen lade jag den på minnet, men därifrån hade den trillat ner och försvunnit.

Men jag har talat med människor som var där, och jag har läst, lyssnat på intervjuer och sett filmer på Aftonbladet.se, hos Skarpnäcks trädgårdsförening och på nazisternas hemsidor*. En hel del av mina uppgifter nedan kommer från den film som nazisterna själva hade laddat upp på sin hemsida. Möjligen var det en av dem som tagit filmen.

Att läsa på nazisternas sidor var beklämmande. Det är svårt att förstå att vanliga människor går på det här. Att de inte kan sätta sig in i att vara människa. Att de har så dåliga historiska och omvärldskunskaper. Att de tror på skrönor. Och att de använder dem till att hetsa upp varandra mot människor som de upplever som främmande.

Närverket Linje 17, som organiserade manifestationen, var den grupp som hjälpte de evakuerade vid vindsbranden i Skarpnäck förra året. De skaffade fram lokal, kläder, filtar, mat. De odlar, plockar äpplen, ordnar kulturaktiviteter och lagar mat tillsammans. Syftet är att "fylla vardagen med gemenskap, glädje och kraft" under parollen "lokal organisering, global solidaritet".
Deltagarna i manifestationen kallas vänsterextremister och "den röda pöbeln".

Här bemöter jag ett antal påståenden från nazisternas bloggar eller kommentarerna till dem.

1. Det fanns inga pensionärer där.
Fel: På torget lyssnade jag till en 77-årig dam som varit med igår. Fyra av mina grannar var där, två under 65, den äldsta 85+. Många vittnar om att äldre människor deltog.

2. Det fanns inga barn där.
Fel: På videofilmerna syns det tydligt att barn och barnvagnar fanns där, och man hör barns skrika. En mamma tackar på Facebook den person som tog hand om det ena av hennes barn medan hon letade efter det andra. Många vittnar om att nazisterna inte väntade med att kasta flaskor tills barnen hann undan.

3. Det var vänsterextremister som fick smaka på sin egen medicin. Man hänvisar till egna erfarenheter år för många år sedan då det blev bråk mellan vänsterextremister och nazister - kanske var det AFA som var mest aggressivt.
Fel: De som fick "smaka på medicinen" var pensionärer, barn, ungdomar, vuxna av olika sorter, bland annat moderata politiker och de som för första gången deltog i den här sortens manifestation. Det lär ha funnits vänsterextremister där, men inte mer än en handfull - väsentligt mycket färre än nazisterna, och bara en mikroskopisk del av folksamlingen. Det fanns dock de som tog till "vapen" för att freda deltagarna - alla är väl inte utbildade i icke-våld.

4. Det var "bara några fjortisar" som föste ut nazisterna i Kärrtorpsskogen.
Fel: På en film ser man hur nazisterna springer fram och tillbaka längs kanten på folkhopen. Plötsligt börjar folket skandera "inga nazister på våra gator" och långsamt röra sig framåt mot nazisterna. På en annan film ser man att det var ett antal flickor som gick först. Det var kanske 500 människor som föste nazisterna framför sig. Ganska mäktigt! Att tala nedlåtande om dessa tjejer säger en del om nazisternas människosyn - kanske har inte alla kvinnliga anhängare insett det.

5. Fjortisarna var så fega att de stannade när nazisterna stannade.
Fel: De 10-20 obeväpnade tonårstjejerna som tog täten mot 30-40 beväpnade unga män kan knappast kallas fega. Snarare var de mycket modiga. Att nazisterna tyckte det var jobbigt när 500 människor tågade mot dem kan man ju förstå.

6. Nazisterna ska "befria" oss svenskar. 
Fel: De cirka 500 mötesdeltagarna kom från närområdet, som huvudsakligen bebos av etniska medelklassvenskar. De gav inte intryck av att vilja bli befriade av nazisterna. Nazisterna hade bilar parkerade på Länsmansvägen. De hade alltså varit tvungna att skrapa ihop folk från ett betydligt större område än linje 17 men ändå inte fått ihop mer än 30-40.

7. Folket ska befrias genom revolution om det så behövs.
Fel: Det fanns inga tecken till att de 500 svenskarna ville medverka till revolution ledd av nazister. Om en liten grupp med våld tar makten brukar det kallas kupp. De får sedan fortsätta använda våld för att bibehålla makten över folket. Folket får ingen frihet, och inte heller kuppmakarna som måste beväpna sig och inte kan röra sig fritt av rädsla för folket.

8. Svastikan är en frihetssymbol.
Fel: Svastikan är en flertusenårig som används framför allt i Asien. Den symboliserar solen eller lyckan. Nazismen använde den som symbol för översitteri och mobbning av sällan skådat slag. De delade in befolkningen i olika grupper och gav dem olika grader av "frihet". För stora grupper, bland annat soldater, kriminella, psykiskt sjuka, utvecklingsstörda, homosexuella, romer och judar innebar nazismen mer eller mindre total förlust av frihet, för många också döden. - I nazi-Tyskland hade de här nazisterna för länge sedan förpassats till koncentrationsläger. Enligt nazisterna var det arbete som gav frihet - "arbeit macht frei". Och det var arbeta man fick göra i koncentrationslägren.

*Jag sätter inte ut länkar till dem här för då kan alla sökmotorer hitta dem. Antagligen kommer den här sidan att avsökas. Kanske blir jag registrerad av FRA? Om jag inte redan var det.

DN Ledare
Youtube
Sv1
SvD2
Aftonbladet1
Aftonbladet2  
Aftonbladet3
Expressen1    
Expressen2
Expressen3
DN1
DN2
DN3
Björn Andersson 
Arbetet
Blåljus
Expo
Rättvisepartiet Socialisterna

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar