tisdag 19 april 2011

Är kapitalismen skurken?

Jag är inte renlärig socialist. Men ju mer jag lär mig om det kapitalistiska systemet, dess mer inser jag hur dåligt det är. De senaste 20-30 åren har nyliberalerna fått alldeles för stort utrymme, för lite motstånd. Men det känns som om någonting håller på att hända. Vi har Gemensam välfärd, med bloggen Gemensam. Socialistiska läkare har återuppstått efter många års sömn. Omställning Sverige är en del av transitions-rörelsen. Anti-kärnkraftsrörelsen har fått ny energi.

Senast kom det en blogg från Gemensam: "Traditionell kunskap återuppväckt". Mycket bra! Där finns länkar till böcker som också verkar mycket bra. Se nedan.

På Stockholms universitetet har jag läst några kurser om hållbar utveckling: ekologisk ekonomi, energi och miljö samt Världens Eko. Den senare kursen vill jag varmt rekommendera alla läsare! En föreläsningskväll per vecka under hela höstterminen, lite jobb här och var och en mindre uppsats på slutet. Sammanlagt 7,5 poäng. Bland föreläsarna världsstjärnor som Johan Rockström, Hans Rosling och Will Steffen. Eftersom kursen kan ta upp till 150 deltagare brukar det gå bra med efteranmälan, in i sista stund.

Jag tror på ett helt nytt ekonomiskt system. Men jag vet inte hur det ska se ut, inte vilka vägar som leder dit. Men om alla människor som nu börjat engagera sig lägger ihop sina kunskaper och erfarenheter borde det gå att hitta fram.

Läs mer:
Review: Ha-Joon Cang's 23 Things They Don't Tell You About Capitalism 
23 Things They Don't Tell You About Capitalism by Ha-Joon Chang     
Är tiden ute för demokratin?  DN 19.4.2011

2 kommentarer:

  1. Dags för en ny 73-års cykel? Lite väl tidigt kanske.
    VH
    C

    SvaraRadera
  2. Då är att märka att Chang inte alls är motståndare till kapitalismen, bara till den sort som har tillämpats de senaste 30 åren. Jag skulle nog vilja karakterisera honom som traditionell socialdemokrat. Eller kanske till och med bara som traditionell - för hundra år sen var socialister, liberaler och konservativa alla överens om att politiken stod över ekonomin och att statens skyldighet var att styra näringslivet så att det gagnade landet. Sen bråkade dom om hur detta bäst kunde ske, och hur resultatet skulle fördelas.

    SvaraRadera