söndag 30 januari 2011

Krönika över 00-decenniet

Veckobladet är en vänstervriden tidning som ges ut i Lund. Gunnar Stensson har skrivit en mycket läsvärd krönika över andra milleniets första decennium.

Denna krönika bekräftar mina egna tankar, som också bekräftas av Björn Forsbergs utmärkta men lätt deprimerande bok "Tillväxtens sista dagar - miljökamp om världsbilder". Den ska jag skriva mer om senare. Krönikan utgör snarast en motvikt till Hans Roslings positiva budskap på den annars utmärkta sidan http://www.gapminder.org.
Jag har aldrig betraktat mig som speciellt vänstervriden. Kommunismen, så som den utvecklats, gillar jag inte. Däremot ser jag mig som solidarisk, och det med alla människor på hela jorden. Ja, jag kan tänka mig att minska min levnadsstandard för att andra ska få det bättre (flera tusenlappar varje månad går redan till andra).

Men det är vänsterskribenterna som sätter ord på mina tankar och åsikter. Ja, jag vill att vi ska ha ett annat samhälle, där konkurrens bytts mot samarbete, där jämställdhet är något positivt och utecklingsdrivande, där människor arbetar mindre men har mer tid för andra och för naturen. Ett helt annat ekonomiskt system, som jag inte vet hur det ser ut. En lägre materiell levnadsstandard, av solidaritet med människor runt jorden idag och våra barnbarn i morgon. Jag vill inte att det ska vara ekonomisk eller vänskaps-korruption som styr. Jag vill framförallt inte att det tärande näringslivet, de ekonomiska makterna, ska styra.

Just nu händer det häpnadsväckande saker i Egypten. Min son Hampus http://www.motbilder.se/ påpekar att USA har plöjt in så mycket pengar i Egypten för att behålla stabiliteten i regionen, så de kommer aldrig att acceptera en sann demokratisering. Vi vet hur det gick i Guatemala, Vietnam m.fl. länder där folket ville ta makten. USA och dess stora multinationella företag tillät dem inte ...

4 kommentarer:

 1. Hej, jag har en ganska nystartad blogg, som innehåller tankar och länkar med ett idéinnehåll som verkar harmoniera väl med vad jag har hittat här, och som kanske kan komplettera det - än så länge mest om miljö- och tillväxtproblematiken. Det finns t.ex. länkar till intressanta ekonomiska idéer. Välkommen.

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad trevligt att få en kommentar! Min allra första. Jag lägger en länk från mig till dig.

  SvaraRadera
 3. Det du skriver: Men det är vänsterskribenterna som sätter ord på mina tankar och åsikter,håller jag helt med om! Vad har högern/de borgerliga för idéer och ideal?

  Charlotte Thege

  SvaraRadera
 4. Att det bara är "täringslivet" som skapar långsiktig välfärd? Kan det vara de borgerligas idé? Annars vet jag inte.

  SvaraRadera