fredag 1 oktober 2010

Ombildning blir hinder för "bostadskarriären"

När den stora omvandlingen från hyres- till bostadsrätter inleddes använde politikerna ordet "bostadskarriär". Tanken var att man köpte en billig lägenhet, sålde den med vinst för att kunna köpa sig en större, etc etc tills man slutligen satt där med en flott villa.
Två förutsättningar kräv i detta system: Att man har ett startkapital och att bostäderna hela tiden stiger i pris. Men dessa förutsättningar kan bidra till olika bubblor.

I dagens DN finns återigen en artikel om hur dagens unga tvingas bo kvar hos föräldrarna. Alla har inte ekonomiska möjligheter att köpa sin första bostad. Hittills har de som har jobb kunnat låna till i stort sett hela köpesumman för en lägenhet. Nya regler sätter en gräns vid 75 %.

De som har föräldrar med villor som går att belåna kan komma runt problemet. Övriga måste spara ihop till ett insatskapital först - precis som man gjorde förr i tiden. Det kan ta bra många år - var ska man bo under tiden? Det finns inte tillräckligt många billiga hyresrätter för att man ska kunna få ett förstahandskontrakt. Alternativet är att i andra hand hyra bostadsrätt - men då är priserna betydligt högre och det blir ännu svårare att spara ihop till sin första insats.

Bostäderna stiger i pris för att man tror att de kommer att vara värda ännu mer i framtiden. Det bra förutsättningar för att bygga upp en bubbla. Rätt som det är inträffar det en ekonomisk kris - och då spricker bubblan. Bostäderna sjunker i värde. Så skedde i Sverige under 90-talskrisen, och i många andra länder under den senaste krisen. När man sitter med en bostad där lånen är högre än värdet är det inte så lätt att fortsätta sin bostadskarriär.

Ett annat problem som omvandlingen fört med sig är förstärkning av segregering i storstäderna. Det finns forskning som bekräftar detta.
   – Slutsatsen är att ombildning från hyresrätt till bostadsrätt ger större valfrihet, eftersom människor får möjlighet att välja om de vill köpa sin bostad. Men i slutänden leder det till mer segregerade bostadsområden, sade Lena Magnusson Turner 2008.

Läs artikeln

Fler länkar om ombildning och segregering:
Fastighet och bostadsrätt 15.9.2010 
DN debatt 30.3.2010 
Bofast 16.10.2008 
Vetenskapsrådet 22.9.2008 
Stockholm Fria 14.12.2006
Studentrapport utan datum

Intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar