tisdag 7 maj 2024

SVT bojkottar kvinnors fredliga demonstrationer

 

Rebellmammorna samlas på Sergels torg 21 april 2024. Foto Ingrid Eckerman

Kvinnoledda demonstrationer tycks ofta ha en mjukare och mer kreativ framtoning än "konventionella" demonstrationer. Gör det dem mer ointressanta för media, t.ex. SVT?

Först publicerad i Magasinet konkret 2.5.2024 och i Fempers 7.5.2024.

Den 11 mars 2017 tågade 3 000 människor från tre olika håll till Medborgarplatsen. ”Den röda tråden” var en imponerande manifestation. Den hade förberetts i en vecka genom att små ryggsäckar, innehållande bland annat barnkonventionen, började ”vandra” från lokala manifestationer runt om i landet till demonstrationen i Stockholm för att där överlämnas till politiker, med kravet att de ensamkommande flyktingbarnen skulle få stanna.

Arrangören var nätverket #Vi står inte ut, som startats i skolvärlden och socialtjänsten. Merparten av de vuxna deltagarna var kvinnor.

De enda som saknades var media.

Den 21 april 2024 omringades Riksdagshuset av cirka 1 500 människor som bar på en kilometerlång halsduk eller på en 50 meters halsduksrulle. Det var en imponerande föreställning. Den hade förberetts i månader med att mammor, mormödrar och andra kvinnor i hela landet stickade 1,5 m långa halsdukar som skickades till Stockholm där de samlades upp och syddes ihop. Bilderna från manifestationen på Sergels torg, där en stor mängd personer sitter omgivna av halsdukarna, är mycket spektakulära. Budskapet till politikerna var ”vi sätter en gräns för klimatet – 1,5 grader”. 

Arrangörerna var Rebellmammorna, och merparten av deltagarna var kvinnor.

De enda som saknades var media.

Det finns likheter mellan dessa två stora manifestationer. De har båda initierats av organisationer med en stor majoritet kvinnor, och deltagarna var i mycket hög grad kvinnor. I stället för att lägga tyngdpunkten på skandering, stora flaggor och en aggressiv framtoning var det rött garn, barnryggsäckar, mjuka halsdukar, dans och sång som ledsagade manifestationerna.

SVT fick ta emot ett stort antal brev från rebellmammor som frågade varför SVT inte bevakade manifestationen. Så här svarade SVT:s kommunikatör:

"Huvudregeln för SVT Nyheter är att vi inte rapporterar om demonstrationer och andra manifestationer, vare sig de har polisens tillstånd eller inte. Det är först när en demonstration får påverkan på andra människors vardag, exempelvis om det begås misstänkta brott i samband med den eller om den tvingar trafiken att stå stilla, som den blir relevant ur ett nyhetsperspektiv.

Och även om en demonstration av något ovanstående skäl skulle komma med i nyheterna så brukar inte SVT redogöra för vad demonstranterna står för, annat än i högst allmäna ordalag. Det är händelsenyheten som är det relevanta och det som SVT ska berätta om - inte vad demonstranterna tycker och vill åstadkomma."

För att bli uppmärksammad av SVT Nyheter bör man alltså klistra fast sig i gatan och hindra bilismen. Att gående och cyklande människor behövde huka sig under en röd halsduk för att korsa gatan räknas inte.

Likaså bör man i tåget överallt ha stora tydliga plakat med vad demonstranterna tycker och vad de vill åstadkomma. För även om SVT Nyheter fått ett pressmeddelande i förväg så tänker de inte informera sin publik. De mycket små notiserna i DN och SvD visade redaktionernas totala ointresse.

Kanske bör också demonstrationerna ha en stor andel män bland deltagarna?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar