tisdag 23 juli 2019

Är batikhäxorna farliga för männen?


Av någon anledning googlade jag lite på "batikhäxa" - det var länge sen. Kom in på twitter, #batikhäxor. Ingen rolig läsning. Men när jag provade #batikhäx hittade jag denna oemotståndliga batikklänning från Bali.

En batikhäxa som ser ut så är förstås ännu farligare för män än vi medelålders och äldre kvinnor. De flesta män vill ju gärna ha kvinnor som är yngre än de själva. En minoritet vuxna män vill ha tonåringar som skulle kunna vara deras döttrar eller barnbarn.

Relaterad bild

Kanske är denna batikhäxa lika farligt som skogsrået? Ni vet hon som med sitt långa hår stod bakom trädstammar och lockade skogsjobbaren längre och längre in i skogen. När han till sist kommit så långt att han gått vilse skrattade hon och och sprang bort. Då såg man att ryggen var ihålig och att hon hade rävsvans.


En annan farlig kvinna var sjöjungfrun. Det har kommit manliga sjöjungfrur nu, så även bögar måste se upp.

Bob Hansson talade i Allvarligt talat, P1, 19.7.2019 om hur snällhet ökar chansen för framgång, på olika plan. Jämfört med dem som använder ordet "batikhäxa" som ett skällsord så tycker jag att vi är väldigt snälla. Vårt språk är snällt, vi gör snälla handlingar.


Batikhäxan - ett kvinnligt supermonster är en forskningsrapport där man analyserat tre "politiska pamfletter", två texter av en icke-anonym kvinna och en anonym bloggare samt en video av en anonym man. Jämförelse görs med tidigare århundradens häxjakter. Författaren menar att batikhäxan är ett kvinnligt monster. Hon är inte längre en kvinna "utan en varelse som för allas bästa måste tystas och stoppas".

För 100 år sedan opererade man bort livmodern på kvinnor som var hysteriska, dvs. protesterade mot de snäva ramarna i sina liv. Även psykoanalysen hade bilden av kvinnan som sexdriven. Nu dammar man av idéerna om "den oregerliga kvinnliga kroppen som har sex med 'fel' män, vilket i sin tur framställs som ett hot mot landet Sverige och det svenska 'folket'".

"Ibland framställs hon som ointelligent och känslosam, andra gånger är hon välutbildad och välorganiserad – en kvinna med makt. ... Batikhäxan är ovanligt mångsidig, till och med för att vara ett monster." Författaren menar att de tre politiska pamfletter som hon analyserar vill ta ifrån kvinnan rätten att bestämma över sin egen kropp och begränsa hennes makt i samhället generellt.

Vad författaren missat är att det finns batikhäxor av olika kön. Batikhäxornas klubb på facebook är öppen för alla batikhäxor. Det finns tre kriterier för medlemskap, framtagna efter att ha studerat tidigare definitioner, och man får svara på tre frågor som anknyter till kriterierna:

"För att räknas som en batikhäxa och platsa i gruppen ska du
- Tycka om färggranna bekväma kläder
- Ha en välfungerande hjärna som förstår att mänskliga rättigheter innefattar medmänskliga skyldigheter
- Inte ha som högsta mål i livet att behaga män eller kvinnor, oavsett hudfärg.


Här finns en vänlig och snäll definition av batikhäxa, skriven av någon som inte gillar oss. På min tidigare blogg En batikhäxa ber inte om ursäkt för sig hittar du en mer ursprunglig och komplett version. (Jag lägger inga länkar till "de andra", de behöver inte mer uppmärksamhet.)

  • Jobbar inom kultur eller inom offentlig sektor
  • Kräver fri invandring, främst för ensamma pojkar från Afghanistan
  • Är politiskt korrekt
  • Röstar vänster
  • Tillhör rasistskrikarvänstern
  • Är mycket emotionell
  • Ser sig själv som godhjärtad
  • Har svårt med oliktänkande
  • Kallar sig feminist och målar gärna allt i termer av genus
  • Skyller gärna allt på patriarkatet
Kriteriet "har svårt för oliktänkande" tycker jag är lite speciellt. De där som har ett mer ovårdat språk hör ju ofta till just den gruppen. De är också ofta mycket emotionella, och jag tror säkert de ser sig som godhjärtade.

LÄS MER

Elisabeth Lahti Davidsson. Batikhäxan - ett kvinnligt supermonster. En kritisk diskursanalys av tre politiska pamfletter  Linnéuniversitetet VT 2019

En batikhäxa ber inte om ursäkt för sig  14.10.2017  Här finns länkar till senare artiklar i media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar