Skivomslaget: Jalal och Ruhollah framför några av granarna på Skogskyrkogården i Stockholm. |
Två tonårsmusikanter fann varandra på vägen från Afghanistan till Sverige hösten 2015. Båda hade de musicierat sedan barndomen: Jalal sång och harmonium, Ruholla dhol (trumma).
De lyckades återfinna varandra i Sverige och fick förmånen att bo tillsammans. De har gått i skolan, lärt sig svenska och svenska värderingar, och att sköta ett hushåll. Under tiden har de utvecklat sin musik.
Med hjälp av trumslagaren Petter Berndalen och Statens kulturråd fick de spela in CD-skivan Inshallah.
Du kan köpa CD-skivan för 125 kr inklusive moms + minst 25 kr till föreningen Stöttepelaren som ger mat till afghanska ungdomar som faller utanför samhällets insatser. Frakt tillkommer (25 kr för en skiva, 40 kr för 2-3 st).
Betala med Swish 070 557 31 93 eller med postgiro 86 46 19-2.
Glöm inte ange adressen dit skivan ska skickas, t.ex. via e-mail ingrid.eckerman@gmail.com eller messenger.
Glöm inte ange adressen dit skivan ska skickas, t.ex. via e-mail ingrid.eckerman@gmail.com eller messenger.
Om skivan
Jalal och Ruhollah hör till den omtalade gruppen ensamkommande flyktingar från Afghanistan som kom till Sverige 2015. De fick så långa handläggningstider att de hann fylla arton år innan besked kom. Därför får de inte ta del av villkoren som ensamkommande minderåriga har. De har båda fått avslag på asylansökan, trots starka historier om vad som väntar dem i hemlandet.
Deras musik är så fantastisk att folk måste höra den. Intiativtagare till detta album, Petter Berndalen, vill att försäljningen av albumet ska kunna bidra till en intäkt inför den fortsatta flykt de nu tvingas till. Petter kommer ha kontakt med dem om de sticker iväg.
”Jag vill också att skivan ska vara som ett visitkort för dem, så att de ska kunna få nya kontakter genom att andra hör musiken. Det här känns verkligen inte som en vanlig skivrelease, det känns ännu viktigare på något vis.”
Jalal Mehrabi: Sång & Harmonium
Ruhollah Ghaznavi: Dholak
Gästmusiker Farshid Anwari: Tablas
Ruhollah Ghaznavi: Dholak
Gästmusiker Farshid Anwari: Tablas
Jalal och Ruhollah kommer båda från Afghanistan. De är hotade av släktfejder - sådana kan vara i generationer. Hals över huvud fick de ge sig iväg och låta sig smugglas genom en hel rad länder. Någonstans i Europa stötte de samma och insåg att de hade ett gemensamt intresse. När de kom till Sverige hösten 2015 var de 16 och 17 år gamla.
De har inga familjer som kan ta emot dem i Afghanistan. Om de tvingas återvända måste de hålla sig under radarn med tanke på släktingarna. Eftersom talibanerna vinner i inflytande kan de inte försöka leva på sin musik - de kanske över huvud taget inte kan utöva musik. I stället får de hanka sig fram på tillfällig påhugg och hoppas att inte råka ut för någon självmordsbombare, skjutglad taliban eller annat livshotande.
I februari 2016 deltog de i Stockholms Spelmanslags konsert till förmån för flyktingar. I maj framträdde de på öppen scen, Stallet - Världens Musik. Under sommaren deltog de i midsommarfirande och spelmansstämmor i Dalarna.
Tillsammans utvecklade de sin musik. De hittade andra musiker och började uppträda i olika konstellationer. Vid ett uppträdande på Hökis visrum spelade de med de svenska folkmusikerna Elmer Eriksson och Kerstin Ivares. Sommaren 2017 uppträdde Jalal på spelmansstämman i Delsbo. I Bingsjö träffade han Hassibullah från Linköping som sedan blev en återkommande spelkamrat. Här uppträder de i en festlokal.
De gick förstås också i skolan och lärde sig svenska, matematik, naturvetenskap och andra ämnen.
Idag har de blivit uppskattade musiker vid olika fester, t.ex. bröllop, persiska nyåret (nowroz) och de muslimska högtiderna (eid), t.ex. vid fastemånaden Ramadans slut.
Men de vet fortfarande inte om de får möjlighet att stanna i Sverige. Kanske blir de utvisade till Afghanistan. Eller så flyr de vidare till annat land i Europa. Då är det inte säkert att de kan fortsätta som musiker.
Skivan Inshallah blev omskriven i tidningen Lira. En låt spelades i Klingan, Sveriges radio den 27 juni 2018. Skivan finns till försäljning eller nerladdning över hela världen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar