lördag 30 juni 2018

Får drottningen stanna om SD och Alternativ för Sverige vinner valet?

Hur svensk är kungafamiljen?

Jag funderar på det här med drottningen och hennes barn. Får de stanna om Sverigedemokraterna/Alternativ för Sverige får inflytande? De säger att de som kom efter 1972 (eller möjligen 1975, uppgifterna varierar) ska återvandra. Drottningen kom till Sverige genom giftermål 1976. Ska hon återvandra? I så fall, till Brasilien eller till Tyskland? 

Sen undrar jag över hennes barn. De är barn till en invandrare men födda i Sverige. Kommer SD/AfS att acceptera dem som tronföljare? Eller förväntas de också utvandra? I så fall - vem ska vara Sveriges överhuvud? Kan Alternativ för Sverige acceptera en kvinna överhuvudtaget? Tänker man sig ett val av en av de sina, ungefär som på Gustav Vasas tid? Eller ska eliten utse ett överhuvud, som på Karl XIV Johans tid? Som adopteras av kungen?

De får ju börja planera snart eftersom kungen faktiskt är 72 år. Det är inte säkert att han blir lika gammal som sin farfar.

Man kan fundera över hur de ser på kungen. Är han en landsförrädare som gift sig med en utlänning som dessutom har påbrå från Brasilien? Vem vet vilka blodblandningar som kan ha skett i Brasilien ...

Å andra sidan är ju kungen inte speciellt "svensk". Mamma Sibylla var ju snarast tyska, även om hon föddes i ett självständigt hertigdöme. Som alla andra samhällets toppar hade hon förfäder och -mödrar lite överallt i Europa. Det gäller ju även kungens pappa. Men kanske han kan förlåtas eftersom han verkar ha Olof Skötkonung bland sina förfäder, via sin brittiska släkt.

Prins Daniel verkar betryggande helsvensk ner till medeltiden, utan inblandning av något blod från kontinenten via soldaterna. Så med honom som pappa blir Victorias barn lite mer svenska.

Däremot måste ju Madeleines barn vara helt körda som tronföljare. Genom att gifta sig med en utlänning, dessutom en katolik, har hon ökat osvenskheten hos sina barn.

Sedan undrar jag som alltid. Kan man vara säker på att det inte kommit in lite judiska eller muslimska gener någonstans på vägen? Det handlar ju om hundratals år och tusentals anfäder. Kan man garantera att inga snedsteg begåtts? Det var ont om effektiva preventivmedel förr i tiden.

Jag är också övertygad om att det finns tyska sedvänjor, t.ex. runt jul, i kungahuset, med tanke på tysk mamma och tysk hustru. Kanske var det tom. kungahuset som först tog hit den tyska julgranen? Var inte tyska kungens modersmål?

Den här vanan att fadern för sin dotter till altaret - den är ju väldigt osvensk. Det är uppenbart att den härstammar från mer patriarkala kulturer än den svenska jämlika.
1 kommentar:

  1. Nej, de säger att alla beslut om medborgarskap efter 2000 ska omprövas. Så hela premissen är fel. Sedan är tyskar knappast ett problem för Sverige.

    SvaraRadera