torsdag 25 november 2010

Global marknad ger oss dyrare el och potatis

Konkurrens ska ge oss billigare och bättre varor - det är vad som hela tiden hävdas från dem som gillar avregleringar och utförsäljningar. Men så är det naturligtvis inte. Alla företagare vill maximera vinsten, och det gör man inom de ramar som samhället sätts upp.
Förr såldes svensk potatis inom Sverige. En normal potatisskörd räcker fram till nästa sommar - om den säljs i Sverige. Men just nu säljs vår svenska potatis utomlands. Potatisbristen kan komma tidigt nästa år, och då får vi importera dyr potatis. Anledningen? Ja, de svenska handlarna har pressat ner priset så att bönderna slutar odla potatis. Och idag säljer de hellre vad de har utomlands - där priserna är högre, delvis beroende på den ryska potatiskrisen.
I dagens DN, ekonomidelen sid 3, finns en notis om elen. I våras fylldes inte våra vattenmagasin som de skulle, och dessutom hade vi problem med kärnkraften. Trots detta sålde kraftbolagen el till Norge, som föredrog att spara på sina vattenreserver. Så nu har vi jättelite vatten i dammarna. I vinter blir det att ta till den dyrare kärnkraften. Lagom till kylan så går elpriserna upp.

Om man tror att välfärden mäts i antal kronor som det handlas med (bruttonatinalprodukten, BNP) så är det klart att avregleringar och privatiseringar bidrar till välfärden. Det blir ett ökat säljande kors och tvärs, många fler inblandade mellan produktion och konsument. Att det blir dyrare och sämre för konsumenten (som t.ex. efter privatiseringen av apoteken) påverkar inte BNP.

Å andra sidan måste naturligtvis priserna gå upp, när vi får mindre av den billiga energin (oljan) samtidigt som efterfrågan stiger. Det blir helt enkelt större konkurrens om energin. När energipriserna stiger så stiger alla andra priser också, eftersom energi är inblandad i all produktion och drift.

Idag finns det rörelser som verkar för "transition", övergång till ett annat ekonomiskt system. Jag har svårt att förstå hur det skulle fungera, men jag vet att dagens system inte är hållbart. Vi vet att det kanske är på väg att krascha helt och hållet - titta bara på vad som just nu händer i EU och USA. Kanske det blir som i Tyskland under depressionen på 30-talet. Då var inflationen så hög att lönen betalades ut varje dag, och man gick direkt iväg och handlade upp den. Dagen därpå var pengarna ingenting värda.

Människan överlever alltid - men hur? Är vi beredda på de förändringar som antagligen kommer?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar