tisdag 9 juni 2015

Hjälp Nepal!

Hjälp människor i Nepal! Bidra till återuppbyggnad av skolor och bostäder!

Kathmandu består av tre gamla byar som vuxit ihop. Varje by har en "gamla stan" med hus byggda av tegel och trä, utsmyckade med snickerier.
Ett äldre hus byggt i traditionell stil.
Fortfarande efter den första stora jordbävningen stod många av dessa hus upp, även om de fick sprickor. Men när den andra stora jordbävningen kom kollapsade de för gott.

När människorna bygger upp sina hus igen blir det nog i modern stil, utan snickarglädje. "Gamla stan" kommer att förlora sin karaktär helt och hållet.

Shekhar Dangol har i många år jobbat som reseledare åt Läs och res och Global Runners. Han har haft många svenska gäster i sitt jordbävningssäkra hus i Panga, en av de gamla byar som ingår i stor-Kathmandu. Själv var jag där för ett år sedan - halva min indiska familj kom dit, och vi umgicks i två veckor. I vintras kom Shekhar och hans hustru Ambica hit till Sockenstugan för att delta i begravningen av sin gamla "grandpa" som hjälpt honom med både studier och hus.

Nu önskar han sig pengar för att kunna ge bidrag till dem som lägger ner möda och resurser på att bygga upp husen i gammal stil i. Förutom nostalgi är det också viktigt för turismen - och därför för Nepals ekonomi.

Ellika Nyqvist Livchitz på Global Runner har nu öppnat ett hjälpkonto där vem som helst kan sätta in pengar. Varje öre går till Shekhars projekt - inte ens ICA-banken tar någon avgift för överföringen!

Och naturligtvis kommer pengar också att gå till skolor. Shekhar är lärare och vet mycket väl vad utbildning betyder för ett fattigt land!

Fler bilder finns på Shekhars sida på Facebook.

Så här kan moderna hus se ut.

http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar