torsdag 1 januari 2015

Jultomten - ett exempel på kulturblandning

Jultomten, med ca 150 år på nacken, tycks ha kommit till genom ett mångtusenårigt utbyte av gener och kulturer. Vår svenske Tor, den tyske Oden, de brittiska alverna och Sankt Nikolaus från Mindre Asien är de viktigaste förfäderna.

Dessa tomtar tycks även ha ostasiatiskt påbrå.

Den givmilde Sankt Nikolaus från Mindre Asien (nuvarande Turkiet) har många ättlingar i olika länder. Den tyske heter Herr Weihnachtmann, den ryske Fader Frost och den franske Père Noël (Fader Jul).

Vid något tillfälle träffade han Oden. Då kom Sinterklaas i Holland till. Liksom sin förfader rider han på en häst. Numera lär han bo sin mesta tid i Spanien.

Sinterklaas träffade Tor som var ute och åkte vagn med sina getabockar. Det resulterade i den överviktige och rödbrusige Santa Claus (eller bara Santa). När han emigrerade till USA valde han att låta sig dras i släde av åtta renar. Med hjälp av dem kan Santa dela ut julklappar över en stor del av den anglosaxiska världen. Det var en ålänning som satte cocacola-flaskan i Santas hand.

I det som nu är Sverige hade vi Hustomten, eller Nissen som han också kallades, närmast släkt med Vättarna som i sin tur är släkt med Alverna i Storbritannien. 

På 1800-talet sammanförde konstnären Jenny Nyström Herr Weinacthmann och Santa med Hustomtarna. Detta resulterade i Jultomten. Jultomten lade snabbt beslag på julklappsutdelningen och gjorde Julbocken arbetslös. Han införde också julklappssäcken som en rationaliseringsåtgärd.  

När det gäller modet har vättarna anammat de tyska trädgårdstomtarnas klädsel. De är i sin tur släkt med Dvärgarna. Vättarna har också bytt namn till Tomtenissar. Jultomten, som till en början var kortväxt, gråklädd och utövade betydande mängd fysisk aktivitet, har alltmer inspirerats av Santas klädedräkt och levnadsvanor.

Julemanden bodde ursprungligen på Nordpolen men flyttade till Grönland. Tack vare flygande släde och renar kan han ta sig till Danmark för julklappsutdelningen. Julemanden, liksom Julgubben i Finland, har oklart ursprung. De torde dock ha fått gener och kulturbidrag från både Santa och Jultomten.

En olöst fråga är hur mångfaldigandet går till då alla tycks tillhöra samma kön och leva utan partner. De tycks också bevara sin fortplantningsförmåga upp i hög ålder, kanske tusentals år. Samtidigt är fertiliteten inte hög. Vi får hoppas fortsatt forskning kan lösa denna gåta.

LÄS MER
DNA och musik följer inga gränser

NÅGRA KÄLLOR
Mytologerna: Tomten  UR 2011
Jultomten  Wikipedia, läst 1.1.2015
Sankt Nikolaus av Myra  Katolik.nu, läst 1.1.2015
Jul- och nyårsfirande  Modersmål-Ryssland, läst 1.1.2015
Julemanden, jultomten, julnissen, joulupukki  Bornhoms museum, läst 1.1.2015
The Claus that refreshes  Läst 3.1.2015
Santa Claus  en.wikipedia.org, läst 3.1.2015
Santa comes from Åland!  Ålands emigrantinstitut, läst 3.1.2015


http://intressant.se/intressant

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar