onsdag 30 april 2025

Ska Socialdemokraterna regera hand i hand med Moderaterna?

 

Nyligen kom insikten. Socialdemokraternas migrationspolitik skiljer sig inte från Sverigedemokraternas. Men varför har man lagt sig på den nivån? Att Sverige ska bli som Ungern? Är det för att Moderaterna lagt sig platt för SD och för att man planerar för att gå hand i hand med M efter nästa val?

Från 2015, ända till sista veckorna, är vi många som trott att Socialdemokraterna trots allt står för någon sorts mänsklighet. Vi har trott att det där med humanitet och solidaritet fanns som en grundplatta, även om den kunde vara svår att se.

Ja, jag vet – vi som jobbat med och för flyktingarna från 2015 blev alltid nekade att träffa dåvarande migrationsminister Morgan Johansson – eller ens att få svar från honom.

Jag vet också att Anders Ygeman våren 2016, innan merparten av 2015 år flyktingar fått redogöra för sina asylskäl, sa att ungefär hälften skulle få avslag. Och att Morgan Johansson samma höst sa att ensamkommande pojkar inte har asylskäl.

Men det var trots allt förra regeringen som genomdrev gymnasielagen – ok då, kanske var det Miljöpartiet som satte ultimatum. Några år senare lyssnade Anders Ygeman till en utvisningshotad mamma. Han blev berörd. Just då hade han ett hjärta.

S röstar med M

I september 2024 berättade DN att dittills, under den nya mandatperioden, hade S röstat för alla migrationspolitiska förslag från Tidöregeringen. OK, tänkte jag, det var ju trots allt väntat, med tanke på vad S sagt tidigare.

Men då missade jag att de socialdemokratiska riksdagsledamöterna också röstat för att ”särskilt ömmande omständigheter” för uppehållstillstånd återigen skulle bort. Det som av anständighetsskäl återinfördes av S-regeringen när den ”tillfälliga lagen” permanentades 2021. Det som gav Migrationsverket möjlighet att ge bifall till medföljande barn som fyllt 18 år, till senila åldringar med familjen i Sverige, till pappor med 18-åriga barn som är svenska medborgare, till barn som annars hänvisas till en uppväxt på barnhem eller med vanvårdande föräldrar.

I oktober 2024 presenterades Statskontorets utredning om rättssäkerheten i asylbedömningar. Det var Tidöregeringen som beställt den – inte den socialdemokratiska regeringen, trots att de måste varit medvetna om kritiken från jurister och civilsamhället.

Inför den så kallade ”angiverilagen” tycks trycket ha blivit alltför stort. S sade sig vara emot att sjukvården skulle ange patienter utan uppehållstillstånd till polisen. Men formuleringarna var luddiga när raka frågor ställdes: ”Vi tycker att det är en dålig idé” och ”Vi är emot”. Och tveksamheten om partiledningens egentliga inställning var stor. Själv tror jag att den socialdemokratiska ledningen kände lättnad när de inte behövde rösta om just detta.

Så kom de senaste månadernas beslut:

·       Rektorer ska ange elever ”i brottsbekämpande syfte”. Kommer rektorerna anse att papperslöshet är ett brott? Detta drabbar även personal på andra myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.  

·       Möjligheten för asylsökande att byta spår till arbete har tagits bort, utan övergångsregler för dem som redan är här. Cirka 4 700 arbetande människor ska tillsammans med sina familjer lämna landet de närmaste åren. Ofta har de varit här i många år, ofta jobbar de i bristyrken.

·       Möjligheten att efter fyra år få rättelse genom att söka asyl en andra gång är borta. Man måste först ha lämnat Sverige i minst fem år.

Nya förslag på gång

Flera förslag debatteras just nu. Hur kommer den socialdemokratiska ledningen ställa sig till dem?

·       Införandet av ”god vandel” i kravet för uppehållstillstånd, med en definition som i praktiken tar ifrån invandrare deras yttrandefrihet. ”Ett steg på rätt väg” säger Anders Ygeman, trots att han för några år sedan gav sken av att tycka något helt annat. Vill han utvidga angiverisamhället ännu mer?

·       Flyktingar, inklusive kvotflyktingar som FN utsett, ska inte kunna få permanent uppehållstillstånd. Det påstås att de ska bli medborgare, men man har redan försvårat möjligheterna för alla invandrare att bli svenska medborgare. Just nu finns 45 000 asylinvandrare med tillfälliga uppehållstillstånd – i ett land med 10 miljoner invånare.

·       Tidöregeringen vill också att medborgarskap ska kunna återkallas, t.ex. på grund av dålig vandel. Detta är en grundlagsändring som kräver att man röstar för den både före och efter valet.

Man ska ha klart för sig att de flesta av de nya lagarna inte alls riktar sig bara mot asylsökande. Nej, alla invandrare drabbas: högavlönade och lågavlönade, amerikaner och afghaner, män och kvinnor. Det är inte bara flyktingar eller lågutbildade som inte söker sig hit – det kommer att gälla forskare, IT-experter, läkare, miljardärer.

Vad skiljer S från SD?

Många av lagarna och lagförslagen strider mot vad som sägs i Socialdemokraternas partiprogram. Till exempel ska vår migrationslagstiftning ”inte skilja sig väsentligen från övriga länders i EU”. Men det gör den ju. Syftet med dagens politik är att vi ska ligga så nära botten som tillåtet. Redan nu ger vi uppehållstillstånd i betydligt lägre procent än flertalet EU-länder.

Partiprogrammet säger också att de som får skydd i Sverige ”ska kunna etablera sig på ett bra sätt”. Men tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav innebär att det är omöjligt att studera. Det resulterar i ett låglöneproletariat och återinförande av en ”begåvningsreserv” – som vi inte haft sedan grundskolan infördes.

Jag frågade på Socialdemokraternas hemsida varför man inte krävde övergångsbestämmelser för spårbytarna. Svaret från Ställ en fråga: ”Det nuvarande systemet med spårbyte innebär stora risker för fusk och missbruk, för att återvändandearbetet försvåras och för att människor utnyttjas och far illa på arbetsmarknaden. Det är därför angeläget att de föreslagna ändringarna får ett fullt genomslag så snart som möjligt. Det talar också för att lagändringarna bör tillämpas direkt fr.o.m. den dag då de träder i kraft, även i fråga om ansökningar som kommit in till Migrationsverket och beslut som överklagats före den tidpunkten.”

Med öppna ögon offrar partiledningen 4 700 personer med familjer, för att de kom hit under lagar som stiftades av en annan regering.

En av motiveringarna bakom lagarna är att skuggsamhället ska minska. Men lagarna är i det hänseendet kontraproduktiva. De som sökt asyl kommer att i liten utsträckning frivilligt återvända till sina hemländer. Om de inte söker sig till andra europeiska länder blir de kvar i Sverige – som en del av skuggsamhället. Delar av arbetskraftsinvandrarna och spårbytarna blir delar av den svarta arbetskraften.

Irrationell migrationspolitik

Samtidigt har Tony Johansson, bror till Morgan, sammanställt sedan länge känd kunskap om migration och ekonomi. Han visar hur regeringen använder förenklade kalkyler för att påstå att invandringens kostnader är större än vinsterna. I själva verket leder migration till ökad tillväxt och välfärd

Det kommer protester från gräsrötterna såväl som från ledande partiföreträdare. På första maj kommer det att förekomma banderoller med ”En human flyktingpolitik”. Många gräsrötter och partiföreträdare har varit djupt involverade i att hjälpa flyktingar sedan 2015 och håller inte alls med sin partiledning om migrationspolitiken. Men partiledningen verkar ha stängt öronen helt för gräsrötter. De har fastnat vid ”stram flyktingpolitik” och är glada att någon annan genomför den och får skulden.

Inför valrörelsen handlar det om att upplysa väljarna om var Socialdemokraterna verkligen står när det gäller humanitet och solidaritet med utsatta. De som bryr sig om sådana frågor har två andra partier att rösta på om S fortsätter på denna bana. 

Artikeln först publicerad i Rörelsen 18.4.2025: Socialdemokraterna har övergivit medmänskligheten. Den blev april månads mest lästa artikel (4 700 läsare).

Läs mer om Socialdemokraternas politik i förhållande till Tidöavtalet.

Se också Tidöavtalet - ett hot mot demokratin  

Se också Hur är det ens möjligt att vi inte hör er protestera?  Aftonbladet 1.5.2025 

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar