tisdag 5 februari 2019

Svenska människorättskämpar

Här är en rad svenska personer som alla svenskar kan vara stolta över och som vi batikhäxor har anledning att se upp till. Av de sju i listan har fyra mött ond bråd död - det är inte ofarligt att kämpa för mänskliga rättigheter.

Tyvärr tycks regeringen ha glömt bort vad dessa personer betytt för Sveriges image. Under de sista åren har bilden av Sverige som humanitetens förkämpe bleknat betänkligt.

Det är 33 år sedan Olof Palme dog. Sedan dess har många tåg gått, men ingen ny svensk verkar vara på gång in i listan. När får vi nästa stora kämpe?

Om du klickar på bilden kommer du vidare till mer information. 

Per Anger 1913-2002 
Han räddade ungerska och tyska judar undan förintelsen under andra världskriget.

Raoul Wallenberg 1912-1952?  Tillsammans med Per Anger utvidgade han arbetet med att rädda judar i slutet av andra världskriget. Blev tillfångatagen av Sovjetunionen 1945 och försvann. 

Folke Bernadotte 1895-1948  Med hjälp bl.a. av vita bussar räddade han människor ur fångläger i Tyskland i slutet av andra världskriget. Han var medlare i konflikten Israel-Palestina och förespråkare för tvåstatslösning. Han mördades av sionister i Jerusalem.

Dag Hammarskjöld 1905-1961
Blev FN:s generalsekreterare 1953 och som sådan aktad pga. rättrådighet. 1961, under Kongokrisen, störtade hans plan i nuvarande Zambia, troligen nerskjutet.

Agda Rössel 1904-2001
Hon var den första kvinnan i FN:s generalförsamling. Där tog hon upp frågan om kvinnlig könsstympning och dödsstraff, liksom flyktingmottagande. 
 
Harald Edelstam 1913-1989
Han räddade livet på norska motståndsmän och judar under andra världskriget. I samband med militärkuppen i Chile 1973 gjorde han en stor räddningsaktion och skickade flyktingar till Sverige.

Olof Palme 1927-1986
Sveriges statsminister under många år. Han tog tydlig ställning för och emot olika regimer och engagerade sig i utvecklingsländer och i arbetet för kärnvapennedrustning. Han mördades på Sveavägen. Mordet hade troligen bakgrund i det stora motståndet mot honom bland vissa grupper.


2 kommentarer:

  1. Katarina Taikon. https://www.taikon.se/katarina-taikon/

    SvaraRadera
  2. Tack för denna lista Ingrid!

    Hälsningar
    Jan

    SvaraRadera