lördag 31 mars 2012

Dödsorsak influensa förbjudet?

Stoppa människohandeln i Sverige!
Fler händer i vården!
Välfärd åt alla!

I Trollhättan har 7 gamlingar, boende i ett äldreboende, avlidit av influensa, trots att de var vaccinerade. Ska vi ta det som ett misslyckande för vården? Eller gratulera dem? Vilket liv, vilken död hade annars återstått för dem?

fredag 30 mars 2012

Komplicerat att mäta effektivitet och patientnöjdhet i primärvården

Den splitter nya Myndigheten för vårdanalys har kommit ut med sina första två rapporter. Båda två handlar om primärvården.

Om man läser sammanfattningarna så slås man av hur många om och men där finns. Upprepade gånger pekar man på svårigheterna att göra en rättvisande bedömning av effektivitet och patientnöjdhet. Faktorer som patienternas socioekonomiska status och vårdbehov samt mottagningens storlek spelar roll för patientnöjdheten.

torsdag 29 mars 2012

Allmänmedicinen belyst i Luleå

Som ett uppdrag i mitt nya jobb som chefredaktör för tidskriften AllmänMedicin fick jag resa till Luleå förra veckan, för att bevaka vårmötet för SFAM (Svensk förening för AllmänMedicin). Det var en härlig upplevelse. Så många som träffade huvudet på spiken, som lyfte fram både den enormt positiva kraften i mötet mellan läkare och patient, och de problem som primärvården står inför.

söndag 25 mars 2012

Skriv på "Mormor till Bhopal!"

Stöd min önskan att besöka mina barnbarn i Bhopal! Jag vill fira min 71:a födelsedag med dem.
1. Skriv under uppropet på Namnlistan. Är du läkare, sjukvårdspersonal eller forskare rekommenderar jag den professionella listan.
2. Använd kommentatorsfunktionen nedan och skriv ditt namn, stad/land, och om du är mor/farförälder, förälder/vuxen, barn eller professionell. Skriv gärna en kommentar.
3. Skriv ett stödbrevFacebook (Ingrid Eckerman).
4. Skicka ett e-brev till ingrid/at/eckerman.nu.
Jag kommer att sända alla namn tillsammans med ett brev till premiärministern, inrikesministern och ambassadören, kanske också till media.  

tisdag 20 mars 2012

Dålig kvalitet på direktörerna?

I dagens DN kommenterar man gårdagens artikel att chefer på svenska storföretag fått 15 procents lönelyft (eller mer) på sina mångmiljonlöner, medan tjänstemanna- och arbetarlönerna höjdes med ca 2,5 procent. En chef som tjänar 3 miljoner i månaden får då ett lyft en normal årslön per månad (450 000 kr). En som tjänar 5 miljoner per månad får två årslöner per månad. En person med 30 000 kr i månaden har fått cirka 750 kr mer i lön per månad, en tusendel av 5-miljonerdirektörens lyft.

Den här bilden är från 20007 men visar tydligt hur det är några få som tjänar mycket pengar. Artikeln handlar om att procentsystemet bibehåller eller ökar skillnaderna. 2 procent av en låg lön är mindre än 1,5 procent av en hög lön.

söndag 18 mars 2012

Dålig kvalitet på alliansens politiker?

Läs också: Urusel kvalitet på Alliansens politiker 12.6.2012

Under ganska många år satt jag som facklig representant i dåvarande Södra respektive Sydöstra sjukvårdsstyrelserna i Stockholms läns landsting. Under denna tid växlade de politiska majoriterna. Mina erfarenheter av de borgerliga majoriterna kan sammanfatts i två punkter:
- De borgerliga politikerna var generellt av sämre kvalitet än de s-märkta. De hade sämre kunskaper, sämre förmåga att tänka långsiktigt och att se följderna av förslag de ställde.
- Även när folkpartiet var större än moderaterna så var det moderaternas förslag som gick igenom, gång efter gång. Folkpartisterna lade sig alltid för moderaterna.

tisdag 13 mars 2012

Ska Dow Chemical få sponsra olympiska spelen i London?

Visst känner man sig smickrad när man blir kontaktad av utländska journalister och citerad på nätet. Dessutom i en fråga om de olympiska sommarspelen i London senare i år. Tycker jag att Dow Chemical ska få vara sponsor och få sin logga utställd?   

torsdag 1 mars 2012

Att leva på indisk medelinkomst

Mina läsare har kanske lagt märke till att jag skrivit förvånandsvärt lite om Indien. Det är ju ett land som det finns mycket att skriva om: världens största demokrati, världens näst största befolkning, mångkulturellt med mer än 60 språk och många religioner, vintrar med meterhöga snötäcken i norr och tropisk värme i söder, megastäder och en jättelik landsortsbefolkning, lyx och slum sida vid sida, och en lång och omväxlande historia. Indien är det mest olika land jag vet. Så nog finns det att skriva om!