fredag 26 oktober 2012

Stefan de Vylder - eurons domedagsprofet

Läs också intervjun med Stefan de Vylder i ETC 4.11.2012. 

Igår var jag på Kägelbanan under Mosebacke terass, på kris-release. Det var nationalekonomen Stefan de Vylder som släppte sin senaste bok Eurokrisen. Han samtalade med Kajsa Ekis Ekman, just hemkommen från Grekland. Det tar tid att skriva en bok - men den här boken kom precis när det var dags.

Jag följer nödtorftigt med på DNs ekonomisidor - tar åt mig innehållet i Johan Schücks artiklar men delar inte alltid hans slutsatser. Jag har också lyssnat på Stefan de Vylder ett par gånger tidigare. Så jag var beredd. Men kanske inte helt.

Jag har många gånger ställt frågan: "För att BNP verkar det krävas att exporten överstiger importen. I så fall måste det väl finnas ett antal länder i andra delen av kedjan, som importerar mer än de exporterar?" De flesta har svarat att nej, så är det inte, men ingen har förklarat hur och varför. Nu har jag fått det åtminstone delvis verifierat.

File:Stefan de Vylder.JPGStefan är en utmärkt talare. Samtidigt som han talar om utsikterna till allvarlig och långvarig katastrof uttrycker han sin ilska mot dagens beslutsfattare och sin sorg över vart vi tycks vara på väg, och mitt uppe i allt elände får vi tillfälle att skratta.

Några av Stefans utsagor var:
- Ju förr euron faller desto bättre. "Hellre ett fasansfullt slut än en fasa utan slut" säger ett tyskt ordspråk.
- Om några länder - som t.ex. Sverige och Tyskland - har överskott så måste det finnas andra länder med underskott. Överskottsländerna har stor skuld i underskottsländernas belägenhet.
- Grekland och Spanien lever under sina tillgångar, inte över.
- Det är feltänk när Grekland importerar oliver från Latinamerika och lägger ner sina egna odlingar. Det finns fler likna galna exempel.
- Släpp ut Grekland och Spanien ur EMU-samarbetet men behåll dem inom EU. Maastricht-avtalet tillåter det inte, men med lite god vilja kan EUs ledare frångå lagar och regler, som så ofta förr.
- Mellanstatligt samarbete är mycket bättre än överstatlighet. Jag saknar gamla EFTA! Ett annat exempel är Norden.
- En ekonomisk härdsmälta kan få med sig stora sociala följder. Se vad 30-talets depression förde med sig! Det finns otäcka strömningar i Europa idag. Men krig i Europa, det tror jag inte på.
- Man håller på att montera ner hela den arbetsrättsliga lagstiftningen, säga upp kollektivavtal, sänka löner etc.
- Fasta valutor leder alltid till katastrof. Investera aldrig i länder med fasta valutor.
- Sverige ska "dubblera sin export" inom några år - men vem ska köpa? Och varför ska vi bidra till underskott i andra länder? Använd i stället vårt överskott att förbättra våra välfärdssystem och höja lönerna.
- DNs ekonomijournalister verkar inte förstå vad de skriver om.

I minglet efteråt stod vi där, ett antal skolkamrater till Stefan. Vi är stolta över honom, som redan på gymnasietiden visade stort civilkurage och gick sina egna vägar. Men vi är också mycket oroade för framtiden.

Något som Stefan inte tagit upp i sin bok var Bilderberggruppen. Det är en grupp av världens främsta finansledare som bjuder in ett antal beslutsfattare till ett möte en gång om året för "privata" diskussioner. Eftersom nästan ingenting slipper ut från mötena finns det gott om konspirationsteorier. Det finns de som anser att gruppen låg bakom att Mona Sahlin aldrig blev statsminister pga. de uttalanden hon gjorde om den. Likaså kan de ligga bakom att Carl Bildt är kvar som statsminister. Det hade varit intressant att höra Stefans åsikt om betydelsen av denna grupp och dessa möten. (Varför hittar jag inga aktuella texter?)

När jag söker på nätet inser jag att Stefan har rätt. Svenska Dagbladet verkar ha mycket bättre grepp om läget än Dagens Nyheter.

Idag, 26.10.2012, är det några saker jag omedelbart lägger märke till när jag slår på radion och upp DN:
- SD i stark medvind - nu tredje största parti  DN
- Arbetslösheten i Spanien är över 25 procent  TT
- Mörk bild av ekonomin nästa år   DN (ej på nätet)

Jag gråter när jag reflekterar över hur vi håller på att bryta ner det fredliga välfärdssamhälle som vi trodde vi byggde upp under 70- och 80-talen. Hur vi raserar vad som tagit 100 år att bygga upp. Hur den lilla människan får lida.

Borde inte socialdemokraterna lyssna på Stefan? Ytterligare en superlämplig valfråga?

Ute blåser isande kalla vindar, en månad för tidigt. Är det en förvarning om den ekonomiska vinter som närmar sig? Den vinter som klimatförändringarna för med sig på våra breddgrader?

LÄS OCKSÅ

Mina bloggar
Ekonomi
Konkurrens
Välfärd  

Stefan de Vylder
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är våra svenska mobbare  Intervju i ETC 4.11.2012
Vad är det för fel på Euron?  Stefan de Vylder och Johan Norberg SR 20.10.2012
EU-möte ger ökade spänningar Intervju med Stefan de Vylder, SvD 18.10.2012
Demokratins kanariefågel  Stefan de Vylder, Sekotidningen 13.4.2012
Hemsida
Nationalekonom som talar klarspråk i SR
  Osunt 12.8.2011

Andra domedagsprofetior  
Paul Krugman som ny  centralbankschef?  SvD näringsliv 30.7.2012
Domedagsprofetior som sprider ekonomisk skräck  SvD näringsliv 7.6.2012

Bilderberggruppen  
Bilderberg meetings  Official website
Danier Estulin - Bilderbergruppen  Oskorei 17.5.2012
Media tiger om Bilderberggruppen  Tankesmedjan Mänsklighet 27.7.2010
Bilderbergruppen och de avgörande besluten  vaken.se 6.7.2010
AFPs redaktör kraschade den globala elitens hemliga möte och avslöjade ett skrämmande schema  Bakom kulisserna 2009
Hit fick Reinfeldt lift av Wallenberg  SvD 12.11.2009
Mona Sahlin of the Social Democrats confronted on the Bilderberg  Youtube 20.4.2008



 http://intressant.se/intressant 

1 kommentar:

  1. Jag har ett förslag på en långsiktig lösning av våra bristfälliga ekonomiska system som bara leder till kriser. Avskaffa alla krediter. Och jag menar faktiskt alla.

    Självklart blir det problem och självklart tar det lång tid. Men börja på individnivå med att förbjuda erbjudande om att teckna privata lån. Återgå till "sparlån" som fanns på 70-talet, dvs kräv att man först ska spara ett visst belopp per månad innan man beviljas att låna ett motsvarande belopp. Varför togs det bort? Jag tror jag vet svaret...

    SvaraRadera