lördag 19 november 2011

Sekretessbelagd utförsäljning av St Görans patienter och personal

Stoppa äldrepengen!
Stoppa utförsäljningar av patienter!
Bojkotta Apotek Hjärtat!

FLER HÄNDER I VÅRDEN!

Protesterna börjar växa även mot utföräljningarna inom Stockholms läns landsting. Frågan är vad diskussionerna i kommer att leda till. Jag ser två möjliga utgångar:
- Man lyssnar till opinionen bland väljare och icke-väljare och tar paus med utförsäljningarna. Sätter sig ner och tar sig en rejäl funderare på hur man ska gå vidare utan att det blir fel.
- Man tror att man riskerar förlora nästa val och vill hinna sälja ut så mycket som möjligt innan dess, till vilket pris som helst. Detta har hänt tidigare, när man sålde ut primärvården i södra Stockholm. Då fick man öka ersättningen för att hitta hugade spekulanter.


Förutom patienter och personal vid St Göran håller man också på att sälja psykiskt sjuka barn, ungdomar och gamla till lägstbjudande. SLL vill också sälja ut själva beställarfunktionerna, både beträffande sjukvården och SL. Det betyder dels att man överlämnar ansvaret till en privat aktör, dels att alla processer blir helt sekretessbelagda. Inte ens efteråt kan man se till vilket pris den privata beställare upphandlat något, och sedan kunna räkna ut vilken vinst bolaget fick.

Finansborgarrådet i Stockholm Sten Nordin (m) har fått för sig att om man övergår till äldreomsorgscheck så löser man problemen med riskkapitalbolagens vinstdrivande verksamhet (DN Stockholm 19.11.2011). Tanken är att införa äldrepeng från 2013. Regeringen överväger tvingande lagstiftning. Rogert Mogert (s) påpekar att det inte hindrar riskkaptialbolagen att komma in på "marknaden", och att det då blir ännu svårare att bryta kontrakten. Från förskolorna finns ett antal dåliga exempel man kan lära ifrån.

Artiklarna om vårdskandaler har nu glidit över i riktigt bra artiklar där hela systemet ifrågasätts. Jag skulle inte kunna skriva det bättre själv och ägnar mig därför åt citat.

Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet: "Resurserna till äldrevården har minskat under två decennier, trots att antalet äldre har ökat. - Per 80-åring har därmed var sjätte krona försvunnit ur äldrevårdens budget. – När pengarna minskar så här hotar det också systemets legitimitet. Man riskerar att hamna i en situation där de som har råd söker andra, privata lösningar. Att resurserna har minskat beror bland annat på att kommunerna sedan 1990-talet har satsat alltmer på funktionshindrade och barnomsorg. Jobbskatteavdraget har på senare år minskat kommunernas intäkter. - Bilden har snarast förstärkts: man vet inte vad man håller på med, man vet inte hur det funkar och man vet inte vart det ska leda."

Facken på St Görans sjukhus: "Upphandlingen avgörs främst av priset och vårdkvaliteten är värd högst tio procent. - Medborgarna i Stockholm hade behövt en upphandling baserad på  maximal kvalitet och inte vem som vågar lämna lägst anbud. Här är det Stockholms läns landsting som är boven, sommedvetet väljer en process där lägst bud vinner. Det gäller att lägga ett bud som helst är 5-10 procent lägre än kostnaderna för 2011, för bara den som lägger ett lågt bud har en chans att vinna. På detta anorektiska pris ska man sedan dessutom sänka isna konstnader ytterligare med minst 2 procent årligen. I nästa steg måste samtliga akutsjukhus i Stockholm anspasasa sina kostnader ner till St Görans nivå. Hela processen är totalt sekretessbelagd av SLL och när allt blir offentligt har tåget gått."

Jesper Meijling, marknadsforskare vid KTH: "Det är närmast en självklarhet att företag som Carema eller Attendo har som yttersta mål att ge vinst, inte att ge vård. Det följer av de mest självklara spelregler i aktiebolagslagstiftning, bolagsordningar och vanligt affärsförnuft. Att uttrycka minsta förvåning över detta tyder på en alarmerande naivitet.

Anledningen till att det förespeglade myllret av engagerade småföretag i vården i stor utsträckning har uteblivit till förmån för riskkapitaljättar menar jag står att söka här. De färdiga strukturer man som politiker och offentlig beställare erbjuder företagen i form av stora vårdanläggnings- och finansieringssystem har sin naturliga partner i storbolag – inte i en snårskog av småföretag. Det spelar ingen roll vad man har för åsikt eller söta drömmar här, den befintliga strukturen styr."

Min kommentar: Det kapitalistiska systemet strävar efter monopol - det är inte nytt. Tom jag insåg detta för 20 år sedan, utan att ha läst ett ord ekonomi eller politik. Antingen äter man upp varandra (köper upp, inkorporerar etc) eller så dödar man varandra (konkurrerar ut).

Viktor Barth-Kron har ett trevligt förslag: "Genom strategiska konstnads-effektiviseringar (vd-svenska för 'besparingar') skulle Moderaterna AB kunna bli en veritabel sedelpress för en hugad ägare. - Enligt den nymoderata ideologin bör ju politiken bli bättre om den styrs från Caymanöarna i stället för av medlemmarna genom kongressbeslut."

LÄS MER
Naiva politiker har själva skapat problemen i vården   Jesper Meijling, KTH DN Debatt 19.11.2011
Patienterna förlorarna i vårdupphandlingsspel  Vårdfacken på Capio St Görans sjukhus, DN Debatt Sthlm 19.11.2011
Sälj M till riskkapitalister  Viktor Barth-Kron, DN.se  1911.2011
Att stoppa riskkapitalister kräver mer  SvD 19.11.2011
Pengar till äldrevården minskar  Marta Szebeheley, DN 17.11.2011
Ansvaret för vanvården  Smålandsposten 12.11.2011
Makt och valfrihet med äldrepeng  Seniorbloggen, Vårdalsstiftelsen  20.1.2010
Dags för en radikal förändring av den svenska äldrevården  DN 24.1.2010

MINA BLOGGAR
Privatisering saknar fördelar?  7.9.2011


http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

  1. Naiviteten hos vänstern är bottenlös. Vänsterhjärnor verkar helt oförmögna att förstå högerns religiösa tro på sina dogmer.
    Därför skrev jag boken Att återta Socialdemokratins hjärta. Läs den och reflektera!

    SvaraRadera