onsdag 16 november 2011

Fortsatt människohandel i Stockholms läns landsting

Dagens citat: "Våra förtroendevalda borde prata för nyttan med offentlig upphandling och motivera alla de som trilskas med att visa på goda exempel, bra affärsmässiga upphandlingar." Sades inför Almedalsveckan av Lisbeth Johnson, ordförande i Sveriges Offentliga Inköpare, dvs företrädare för dem som handlar för våra skattepengar. Står hon fortfarande för detta uttalande, månne?


Trots att regeringen börjat tänka om, trots att Stockholms kommun stoppat fortsatta upphandlingar, trots att vi vet en mängd avarter som följd av privatiseringarna men inte en enda fördel, så fortsätter Stockholms läns landsting att auktionera ut människor: psykiskt sjuka barn, ungdomar och vuxna, och skärgårdsresenärer.

För ett år sedan protesterade miljöpartister i en debattartikel i DN. Det framgick av artikeln att alliansens politiker planerade att privatisera beställarfunktionen. Det vill säga att man skulle upphandla ett företag som därefter fick en enorm säck med pengar för att i sin tur upphandla vård åt alla oss som bor i länet. (Man kan också säga att de tänkte auktionera ut oss till lägstbjudande.) Förutom att politikerna på så sätt skulle avsäga sig allt ansvar för vården och försvåra för sig själva att kunna ingripa om det gick snett, så skulle det betyda vinster i två led: dels hos upphandlarföretaget, dels hos de slutliga leverantörerna.

Det har inte hörts så mycket sedan dess. Kanske la man planerna på is?

Men nu poppar de upp i en annan form. Nu tänker man auktionera ut alla skärgårdsresenärer och alla smårederier i skärgården till ett enda lägstbjudande bolag. Detta företag, som då får monopol på verksamheten, är tänkta att äta upp (köpa) smårederierna. Sen ska de teckna avtal med större rederier. På vägen äter det väl upp några också (konkurrerar ut).

Det är vi resenärer som auktioneras ut - för vad är båtarna värda utan resenärer? Lika lite som ett sjukhus utan patienter, ett äldreboende utan invånare, eller en skola utan elever.

Man går också vidare med att auktionera ut psykiskt sjuka barn och ungdomar i Botkyrka - för att verksamheten fungerar väl. Psykiskt sjuka vuxna norr om stan ska också auktioneras ut - för att verksamheten inte fungerar. Tyresö psykiatriska mottagning var fram till försäljningen en väl fungerande mottagning, med bra teamarbete och fasta läkare. Företaget som tog över är "Carema Hjärnhälsan". Nu finns inte en enda fast läkare. Kommunen klagar!

Det var 1918 som det förbjöds att auktionera ut barn och gamla.

Lagen om offentlig upphandling (LoU) är det som nu reglerar privatiseringarna. Transparens (genomskinlighet) är en av förutsättningarna. Men när en privat beställarorganisation handlar upp finns ingen transparens. Offentlig upphandling blir då o-offentlig.

Attendo har gett valbidrag till moderaterna. Nu undrar Aftonbladet om inte Carema gjort detsamma. Dessutom har ju Christina Axén-Olin, f.d. finansborgarråd i Stockholm, fram till alldeles nyss, varit etisk rådgivare åt Carema.

LÄS MER
Man kan uppenbarligen inte tjäna både Gud och Mammon  DN 16.11.2011
Har Carema sponsrat M?  Aftonbladet 16.11.2011
Naiva politiker har skapat problemen med samhällsbetald vanvård  Per Kågesson, DN 16.11.2011
Anställda inom hälso- och sjukvården hinner inte krisöva  DN 16.11.2011
Carema vill stå för något nytt i svensk äldrevård  DN 16.11.2011
Att lägga all skärgårdstrafik på en aktör gagnar ingen  DN Debatt 15.11.2011
Mord hade kunnat undvikas: Brister i psykvården  DN 10.11.2011
Privata alternativ gör att vi klarar det  Birgitta Rydberg (fp), DN 24.10.2011
Olyckligt beslut att sälja ut barnpsykiatrin i Botkyrka  DN Debatt 21.10.2011
Uppföljning av upphandlingar inom vuxenpsykiatrin  Hälso- och sjukvårdens förvaltning, SLL 2010


http://intressant.se/intressant

1 kommentar:

  1. Instämmer helt med dig Ingrid!

    Vänliga hälsningar
    Karin Aurell

    SvaraRadera